Jaktsäsongen börjar imorgon

För de flesta är sommaren favoritårstiden, men för de cirka 300 000 jägare som finns i Sverige är det nog i konkurrens med hösten och den tillhörande jaktsäsongen. För jägarna fyller hösten livet med naturupplevelser, gemenskap, spänning och dessutom naturligt viltkött. I snitt jagar man 27 dagar per år – och då är inte passröjning, hundträning, övningsskytte med mera inräknat. Inte heller de drygt 10 dagar som man lägger på viltvård.

Här är några viktiga datum att hålla koll på under hösten för dig som är ny i skogen eller vill pricka in när man kan börja handla viltkött. Datumen skiljer sig något lokalt.

16 augusti – Bockjakten, dvs smyg- och vaktjakt på rådjursbockar.

20/21/25 augusti – Änder (beroende på var i Sverige man jagar)

21 augusti – Björn

25 augusti – Ripa och skogsfågel

1 september – Hare, dovhjort (hornbärande)

5 september – Älgjakten börjar i norra Sverige

16 september – Rapphönspremiär

1 oktober – Rådjur, dovvilt, fasan- och bäver, samt att man nu får släppa sina drivande hundar på t ex rådjur

10 oktober – Älgjakten börjar i södra Sverige

fox hunting
Illustration över rävjakt från den satiriska tidsskriften Yoicks! från år 1878. Den engelska rävjaktssäsongen börjar den första måndagen i november och fortsätter till april. Jaktklädseln hos engelsmännen bärs ofta i flera generationer och den kännspaka klädseln för rävjakten som syns på bilden används hos många ännu idag.

I den klassiska stilbibeln Gentleman av Bernhard Roetzel benämns jakt, skytte, ridning och fiske som de idrottsformer som en typisk engelsk godsägare ägnar sig åt. Då det gäller jakt har den typiska engelska gentlemannen ofta förknippats med material som tweed, men ett plagg som kanske mer än andra kan betraktas som ett universalplagg även hos oss är oljerocken eller andra vatten- och vindtåliga plagg.

barbour jacka

Klassisk oljerock från Barbour med fyra framfickor och en innerfickan som tillsluts med dubbel dragkedja samt tryckknappar. Kragen och detaljer på insidan i manchester.

Då Barbour grundades, 1894, tillverkades kläder som skulle klara det extrema klimatet i Skottland och man hämtade då inspiration från kläderna som fiskarna i Nordsjön använde sig av – segeldukssydda jackor som sedan doppades i olja. Idag är Barbour ett av världens populäraste klädmärken. Barbours jackor är riktigt slitstarka och samtidigt tidlöst stiliga.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *