Jane Austen på Tjolöholms Slott

Tjolöholms Slott slår nu upp portarna till en ny utställning av filmkostym, ”Jane Austen på Tjolöholms Slott”. Autentiska dräkter från flera filmatiseringar av den engelska författarens verk ställs ut och slottets guider berättar både om Jane Austen och om dräktidealet vid 1800-talets början. Filmkostymerna har burits av skådespelare som Emma Thompson, Hugh Grant och Colin Firth. Utställningen pågår 16 januari-25 september 2016.

Intresset för Jane Austens romaner fick något av en nystart i mitten av 1990-talet, när BBC sände en populär tv-bearbetning av ”Pride and Prejudice”. Sedan dess har det kommit många filmatiseringar av Austens verk. Det har också blivit populärt med ”spin-offs”, som boken/filmen ”Pride and Prejudice and Zombies”, som har svensk filmpremiär den 26 februari 2016, och romanprojektet ”The Austen Project”, där nutida bästsäljande författare fått i uppdrag att skriva egna versioner av Jane Austens verk.

Modet vid 1800-talets början går i Sverige under benämningen empire, medan man i England kallar stilen regency. Det finns ett stort intresse för historiska dräkter bland sömnadsintresserade svenskar. Vid sidan av filmkostymutställningen visar Tjolöholms Slott därför även ett antal nysydda plagg, inlånade av bland annat elever på Tillskärarakademin i Göteborg.

I Storstugan serveras även en Jane Austen-brunch, inspirerad av rätter som serverades i England i början av 1800-talet.

tjolöholms slott 2

Samtidigt har slottet 2016 stort fokus på trädgård. Tjolöholms Slott deltar i den stora västsvenska trädgårdssatsningen Gothenburg Green World. Med sin unikt brittiska slottspark är Tjolöholm en udda fågel i den nordiska trädgårdsvärlden, ingen annan anläggning har en så konsekvent genomförd Arts and Crafts-trädgård.

Under vår och sommar kommer Tjolöholm att på olika sätt knyta samman Jane Austen-temat med trädgården, bland annat med utflykter i det gröna.

tjolöholms slott 6

Om Tjolöholms gods

tjolöholms slott 5

Tjolöholms gods är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö i Kungsbackafjorden. Godset är utformat som ett eget idealsamhälle med slott, arbetarby, kyrka, slottsträdgård och fantastisk natur och havslandskap.

Det påkostade slottet ritades i Tudorstil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Slottsfrun Blanche Dicksons ambition var att återskapa ett engelskt lantgods.

Slottets välbevarade inredning visas regelbundet under hela året. Trädgårdarna och naturområdena är alltid öppna för besökare.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *