Jeansen och deras ursprung som arbetsplagg

jeans och dess ursprung som arbetsplagg

Flera av våra mest populära klädesplagg har ursprungligen använts främst som arbetskläder. Ett av de mest ikoniska klädesplaggen under hela 1900-talet och samtidigt ett av de mest använda idag är jeansen, som är tillverkade av slitstarkt denimtyg.

Från att till en början ha använts främst bland gruvarbetare och andra industriarbetare, har jeansen utvecklats till ett av våra mest använda fritidsplagg. Ännu idag finns jeansen kvar som ett arbetsplagg bland vissa, där bland annat tyska engelbert strauss är ett av de företag som är mest framstående i att ta fram egna kollektioner specifikt inom workwear-segmentet.

Det är kanske ändå en annan Strauss som är mest känd bland jeanstillverkarna. Mer om det lite längre ner.

Jeans som arbetsplagg i nutid

Trots att designen hos jeansen varit rätt oförändrad sedan mitten av 1900-talet sker en del produktutveckling även här, kanske främst gällande tillämpning av olika stretchmaterial. Inom workwear-segmentet där det ställs höga krav på komfort och funktionalitet är detta speciellt synligt. 

Företaget engelbert strauss har bland annat utvecklat extremt slitstarka och hållbara arbetsbyxor i denim för de med höga krav på arbetskläder. Ett exempel är de POWERdenim byxor med Dyneema®- fiber som finns i kollektionen bland arbetsbyxor. Denna teknologi gör tyget extremt starkt och robust, samtidigt som FLEXBELT® comfort teknologin gör plagget extremt töjbart och bidrar till god komfort. 

Jeansen har även inbyggda knäskydd som uppfyller kraven för ”knäskydd för arbeten i knäposition”, samt praktiska sidfickor för verktyg.

Bild: engelbert strauss.

Då det gäller namnet Strauss är varumärket engelbert strauss ändå inte det man som man främst förknippar med jeansen och denimtyget. Det mest kända märket bland jeans är istället Levi’s som har anor från 1800-talet.

Trots att även Levi’s jeans har ett ursprung som arbetskläder är marknadsföringen numera främst inriktad på fritidsplagg.

Jeansen och dess ursprung

Det var den tyska immigranten Levi Strauss som upptäckte guldgrävarnas behov av slitstarka arbetskläder. Levi Strauss kom till New York år 1847 och flyttade 1853 vidare till San Fransisco där han etablerade en partihandelsverksamhet med tygförsäljning till affärer och skräddare. Det var här han lät ta fram arbetskläder i kanvas för gruvarbetare och grundade företaget Levi Strauss & Co. Det var ändå först när han kom på idén med arbetskläder i det mer flexibla denimtyget som de riktiga framgångarna kom.

Ännu behövdes dock lite hjälp med designen för att lösa vissa problem med hållbarheten i plaggens fickor. Den hjälpen kom från Jacob Davis, en kund och skräddare som kom på idén med nitar som förstärkte plaggens fickor. Denna indigoblå denim med nitförstärka fickor började säljas under märkesnamnet Levi’s och år 1873 fick man patent på metoden.

Reklam för Levi Straus & Co från år 1886 som visar på hållbarheten hos denimtyget hos deras byxor. Denna logo används ännu idag hos märket Levi’s.

Den allra första modellen 501 hade endast en bakficka, men år 1901 lanserade Levi’s även en andra bakficka på sina jeans. Bälteshällorna kom 1922, troligen som ett resultat av att hängslen under en tid blev mindre populära att använda sig av.

Andra världskriget förde med sig de sista stora förändringarna i jeansen på grund av brist på råmaterial. År 1947 kom en mer slimmad och strömlinjeformad version av modellen 501 ut på marknaden och den har varit mer eller mindre oförändrad ända sedan dess.

Efter andra världskriget kom jeansen snabbt att spridas över världen även som vardagsplagg. Användningen av jeansen bland filmstjärnor och sångare som Bing Crosby och Elvis Presley kom även att få en stor inverkan på den snabba globala spridningen av jeansen som ett plagg att använda sig av även i vardagen.

Mycket har alltså skett gällande användningen av jeansen sedan de uppfanns och till skillnad från många andra plagg har dessa aldrig haft några större svackor gällande populariteten. Den största skillnaden ligger i att de i dagens läge inte används lika ofta som arbetskläder. 

Men även här sker alltså utveckling för att få detta ikoniska plagg mer anpassat till olika sorters arbeten, som vi kunde se på exemplet ovan från företaget engelbert strauss. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *