Jobba från Gran Canaria – få en bättre vardag

jobba i gran canaria entreprenör

Jobblivet är inte vad det brukar vara, något som vi skrev lite om i ett tidigare inlägg. För det första är det sällan som man nuförtiden har samma jobb ända från det att man påbörjar sin karriär tills att man går i pension. För det andra är många arbetstagare allt mindre trogna sina arbetsgivare nuförtiden, kanske dels som en följd av jobbens flyktiga karaktär. En ytterligare dimension har även tillkommit till jobblivet under de senaste decennierna i och med digitaliseringen – något som skapat uttryck som ”digitala nomader”. Att jobba på distans har blivit en växande trend både för frilansare, entreprenörer och även anställda.

Här tar vi oss en närmare titt på ett av de ställen som fortsätter att vara svenskarnas mest populära resmål och även seglat upp som en entreprenörsfavorit bland så kallade digitala nomader – Gran Canaria.

Sommar året om, låg bolagsskatt och kreativa nätverk gör att många lockas att etablera sitt företag på Gran Canaria. Att tillfälligt eller permanent välja att flytta sin verksamhet till Kanarieöarna handlar framförallt om att höja sin livskvalitet. Att ta ett dopp före jobbet, kitesurfa på lunchen eller sitta på en uteservering på kvällen kan plötsligt bli verklighet när man jobbar från en av få platser i Europa där det sällan är kallare än 20 grader ute.

I synnerhet har huvudstaden Las Palmas de Gran Canaria med sina 380 000 invånare vuxit fram som ett nytt eftertraktat nav för digitala nomader, frilansare och andra entreprenörer. Många lockas av mixen av urbant strandliv, den internationella atmosfären och det växande utbudet av kreativa mötesplatser och flexibla kontorshotell.

Ett exempel på trenden är eventet Nomad City, Europas främsta event för digitala nomader och platsoberoende företag, som går av stapeln i Las Palmas de Gran Canaria 8–14 oktober 2018. Nomad City arrangeras för tredje året i rad och är ett perfekt tillfälle för entreprenörer med världen som arbetsplats att nätverka – och att upptäcka Gran Canaria.

Fem faktorer som gör Gran Canaria attraktivt för entreprenörer

1. Låg skatt. Kanarieöarna hör till Europa och lyder under europeiska lagar, men har speciella skatteregler för att gynna nyinvesteringar. Det innebär att bolagsskatten är i genomsnitt 4 procent, mot 22 procent som är genomsnittet i övriga Europa.

2. Lägre levnadsomkostnader. Enligt den globala konsumentdatabasen numbeo.com kan man få samma levnadsstandard för under halva kostnaden i Las Palmas i jämförelse med Stockholm.

3. Flera väletablerade internationella skolor, bland annat Svenska skolan, Norska skolan, British school och American school.

4. Som EU-medborgare har du rätt till grundläggande allmän sjukvård, på samma sätt som lokalborna. Sjukvården på Kanarieöarna håller europeisk standard och Las Palmas de Gran Canaria har ett stort universitetssjukhus.

5. En årsmedeltemperatur på 23 grader och mer än 4800 soltimmar per år talar för sig själv. Ön har åtskilliga stränder – även inne i huvudstaden Las Palmas – och erbjuder stora möjligheter till friluftsliv: surfing i alla former, vandring, klättring, golf och segling.

Viktiga webbadresser:
bestingrancanaria.com/en
Om fördelarna med entreprenörskap på Gran Canaria.
spegc.org/en/empresas-y-emprendedores-2
Statlig myndighet med support för företag och entreprenörer.
Coworkingc.com
Kontorshotell för entreprenörer och digitala nomader.
gocoworking.es
Kontorshotell för entreprenörer och digitala nomader.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *