JS Sloane – en hyllning till Hollywoods guldålder

Hollywoods guldålder är en benämning som ofta används för att beskriva den tidsålder från ljudfilmens genombrott på 1920-talet fram till runt 1950-talet från vilken många av filmhistoriens största ikoner härstammar. När man pratar om de mest ikoniska männen inom manligt mode finns oftast filmstjärnor från denna tidsera med. Bland dessa kan nämnas filmstjärnor som Cary Grant, Clark Gable, Gregory Peck och Frank Sinatra från vilka många av nutidens män hämtar inspiration både när det gäller garderoben och styling.

Hur återskapar man då den ”look” som kännetecknar några av filmhistoriens största ikoner från Hollywoods guldålder?

JS Sloane är ett amerikanskt groomingmärke som grundades med en förkärlek till 1940- och 1950-talets gyllene tidsålder där bland annat nämnda män profilerade sig på den vita duken i Hollywood. Man utvecklade en produktserie inom rakning och hårvård med tanken att återskapa essensen av Hollywoods guldålder med en modern twist. Produkterna står för kvalitet istället för kvantitet där även förpackningarna påminner om de tider när saker och ting var gjorda för att hålla, som kontrast till dagens slit-och-släng samhälle.

Till en början tog sig JS Sloane an en av groomingvärldens äldsta och mest klassiska produkter, pomadan, för att göra sin egen modernare version. Ett annat ord för pomada är det mer sällan använda briljantin – på engelska Brilliantine. Det var också detta ord som JS Sloane valde i namnet på två av sina första produkter på marknaden, Heavyweight Brilliantine och Mediumweight Brilliantine.

Pomada eller alltså briljantin är ofta förknippad med frisyrer från början av 1900-talet fram till 1960-talets mitt, där dess oljiga och vaxiga substans fick håret att se glänsande ut.

Till skillnad från den ursprungliga pomadan är dock JS Sloanes version vattenbaserad, vilket gör den lättare att tvätta ut. Man har eftersträvat att få fram de mest eftertraktade egenskaperna hos de klassiska hårprodukterna pomada, hårvax och brylcreem – men utan de mer oönskade egenskaperna hos dessa produkter. Till dessa hör bland annat svårigheten att tvätta bort de feta hårmedlen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *