Jul i slottsmiljö

Foto: Thomas Carlén

I och med den senaste veckans rikliga snöfall har många fått en påminnelse om att julen faktiskt snart är på väg. Det har därför blivit dags att komma i julstämning även här på Gentlemannaguiden. Vi börjar vår resa mot julen från ett av de ställen som mer än de flesta andra värnar om jultraditionerna.

Idag påbörjar nämligen Tjolöholms Slott sin stora julmarknad. Under åtta dagar väntas över tjugotusen besökare till slottet för att njuta av julstämningen, vilket gör julmarknaden till en av Västsveriges största julmarknader. I godsets olika byggnader samlas utställare för att visa och sälja design och hantverk. Mathantverkare bjuder på provsmakning och försäljning av julens alla läckerheter.

Under julmarknaden är hela godset är juldekorerat. Ett hundratal utställare visar och försäljer hantverk, design och julens alla delikatesser. Tomten tar emot barnens önskelistor i slottshallen och bjuder på godisregn från slottsbalkongen. Den intresserade kan följa med på en visning i de julpyntade salongerna och höra den spännande historien om slottets tillblivelse.

Tjolöholms Slotts Julmarknad 2015
Foto: Will Rose
Tjolöholms Slotts Julmarknad 2015
Besökare på väg till slottet. Foto: Will Rose
Tjolöholms Slotts Julmarknad 2015
Utställare i biljardrummet. Foto: Will Rose

Det bjuds på underhållning, musik och pyssel för barnen, och på kvällarna blir det eldshow. På marknaden kan besökarna träffa på fru Dickson med vänner, och slottets eget väsen Lubberkin. I slottsmatsalen serveras kaffe framför brasan och ett tips är att följa med en visning av slottets övre våningar och se slottets vackert dekorerade granar.

Tjolöholms Slotts Julmarknad 2015
Eldshow vid slottet. Foto: Will Rose

Julmarknaden anordnas för tjugonionde året i rad, den 11-13 och 16-20 november.

Slottets anrika julbord

I början av 1900-talet firade greveparet Bonde julen på Tjolöholms Slott. Då placerades en högrest julgran i slottshallen, där den dekorerades helt i silver, och än idag står julgranen på samma plats varje jul, alltid med dekorationer i silver.

När julbordet idag dukas upp på Tjolöholms Slott, är det inspirerat av julfirandet på slottet under greveparet Bondes tid. Precis som då dukas julmåltiden upp i stora hallen, för att sedan avnjutas i brasans sken i slottets pampiga matsal. Familjen Dickson, grevinnan Blanche Bondes familj, härstammar från Skottland och England, och på dagens julbord finns brittiska specialiteter, blandat med viltdelikatesser och rätter med lokala råvaror såsom pepparrot och grönkål. Sammanlagt serveras över sextio rätter på slottets julbord.

tjoloholms-julbord-2
Slottets köksmästare Jerker Andersson. Foto: Will Rose
tjoloholms-julbord-3
Julbord i stora hallen. Foto: Will Rose
tjoloholm-julbord
Foto: Will Rose
Tjolöholms Slotts Julmarknad 2015
Kaffeservering i slottsmatsalen. Foto: Will Rose

Julbordets historia och Tjolöholms slotts jul

I alla tider har man ätit extra gott under julen, men det var runt sekelskiftet 1900 som det moderna julbordet började växa fram. Hemtrevnadsidealet ledde till en önskan om mer påkostade och tjusiga julfiranden. Julbordet fylldes med dekorerade och pyntade smårätter, en kulinarisk motsvarighet till heminredningens tofsar och broderade kuddar.

Under årens lopp har julbordets maträtter varierat. Dopp i grytan, julkorv, kalvsylta och lutfisk hör till de rätter som serverades till jul även i det gamla bondesamhället. Under 1900-talet tillkom rätter om Janssons frestelse, prinskorv och gravlax.

Den numera så populära köttbullen hamnade inte på julbordet förrän 1970-talet. Julskinkan hade däremot förekommit i högreståndsmiljöer under 1700-talet, men blev mer allmänt förekommande under slutet av 1800-talet.

Runt sekelskiftet 1900 höll den nuvarande slottsanläggningen på godset Tjolöholm på att byggas. Familjen Dickson firade jul i Göteborg, i det Dicksonska palatset hos friherre Oscar Dickson och hans hustru Marika. Det berättas att julaftnarna var kolossala tillställningar. Hela släkten var bjuden. Först serverades mammor och barn kaffe i palatsets lilla matsal.

tjoloholm-jul-i-storstugan
Julfest i storstugan, tidigt 1900-tal.

Julkaffet avslutades med att alla beundrade den stora, höga granen, som stod i hallen i övre våningen och nådde ända upp till taket. Därefter fick de minsta barnen åka hem med sina guvernanter. Julklappsutdelningen var för de vuxna och den stora salongen hade möblerats med ett långt bord genom hela rummet. Där låg saxar, tänger och hammare utlagda för upppackningen. Gästerna placerade sig familjevis och utklädda betjänter sprang omkring och delade ut paketen, som var inslagna i silkepapper och dekorerade med silverstjärnor och annan grannlåt.

tjoloholm-jul-i-mamsell
Julfirande i tjänstefolkets matsal.

Något decennium senare, firade greveparet Bonde julen på Tjolöholms Slott. Då placerades en högrest julgran i slottshallen, där den dekorerades helt i silver. Än idag står julgranen på samma plats varje jul, alltid med dekorationer i silver.

tjoloholm-jul-1920-tal
Jul på Tjolöholms slott år 1923.

När julbordet idag dukas upp på Tjolöholms Slott, är det alltså inspirerat av julfirandet på slottet under greveparet Bondes tid. Precis som då dukas julmåltiden upp i stora hallen, för att sedan avnjutas i brasans sken i slottets pampiga matsal. Familjen Dickson härstammar från Skottland och England, och på dagens julbord finns flera brittiska specialiteter, t ex rökt hjorthjärta och Cranachan, en traditionell skotsk dessert med vaniljcrème, havregryn, röda bär och whisky.

Jakter var vanligt förekommande på Tjolöholm och på julbordet finns flera viltdelikatesser, bland annat hjortkorv och griljerad vildsvinsskinka. Naturligtvis finns det mer moderna inslag på julbordet samt lokala specialiteter såsom halländsk grönkål och pepparrotsbakad lax. Sammanlagt serveras över sextio rätter på slottets julbord.

Julbordsupplevelsen på Tjolöholms Slott börjar med värmande glögg och trivsamt mingel i biljardrummet. När gästerna förser sig vid julbordet är det levande musikunderhållning vid flygeln och i både hall och matsal sprakar de öppna spisarna. Under kvällen visas även slottets övre våningar, då gästerna bland annat får se de lyxiga badrummen med rundspolande duschar, som fanns på slottet redan då det var nybyggt för 110 år sedan.

tjoloholms-julbord-korv
Foto: Benny Ottosson

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *