Två nyheter för dig som gillar akvavit till julbordet

bästa julakvavit nyhet 2021

Nu kommer två intressanta nyheter för alla som anser att akvavit är en självklarhet på julbordet. Det är två anrika skandinaviska märken står för lanseringarna – danska Aalborg och norska Gammel Oppland.

Enligt traditionen har det återigen blivit dags för lanseringen av Aalborgs årliga julakvavit. Flaskan som kommer i begränsad upplaga har för många blivit ett måste på julbordet samt även ett samlarobjekt. Aalborg Jule Akvavit är en hyllning till 1800-talets akvavit med hög styrka och kumminsmak.

Aalborg Jule Akvavit – årlig tradition sedan 1982

1 november lanseras årets Aalborg Jule Akvavit som blivit känd för sina kraftiga kummintoner och rustika smak. Akvaviten som har tillverkats årligen sedan 1982 bygger på gamla tiders traditioner och hantverk. Alkoholhalten är exakt 47,4 procent vilket var en standard i Danmark för både brännvin och akvavit under andra halvan av 1800-talet.

Flaskan symboliserar den gamla järnvägsporten till De Danske Spritfabriker i Ålborg vars historia börjar år 1846.

julakvavit 2021

Aalborg Jule Akvavit är verkligen en speciell produkt tack vare sin rejäla styrka och intensiva smak från en svunnen tid. För dem som väl provat akvaviten till julbordet är det oftast svårt att gå tillbaka till mildare sorter, säger Marcus Pedersen, Senior Brand Manager för Aalborg. Det är därför som följarskaran för Aalborg Jule Akvavit är drycken trogen år efter år.

Aalborg Jule Akvavit tillverkas på destillat från kummin, dillfrön och koriander. I doft och smak har den en robust karaktär av kummin med en fin eftersmak av apelsin, mandel och koriander. Drycken serveras med fördel kyld i ett snapsglas på fot till julens smakrika rätter från sill till revbensspjäll. Under International Spirits Challenge 2021 belönades Aalborg Jule Akvavit med ett dubbelguld för sin kvalitet.

Lanseringen av Aalborg Jule Akvavit 2021 sker 1 november i Systembolagets beställningssortiment. Priset är 299 kronor för 70 cl och artikelnumret 112601.

Gammel Opland Julakvavit med åtta års fatlagring

akvavit från norge

Den klassiska akvaviten Gammel Opland har tillverkats sedan 1872 utifrån ett välbevarat hemligt recept. 1 november släpps nya Gammel Opland Julakvavit som lagrats på sherryfat i hela åtta år. Resultatet är en ytterst mjuk och komplex akvavit som fungerar lika väl till julbordet som avec.

Gammel Opland har en mycket stark förankring i Norge och är en del av landets kulturarv sedan 1800-talet. Traditionellt sett lagras akvaviten i minst 26 månader på sherryfat vilket ger en lång, fyllig och mjuk smakupplevelse. 1 november kommer en ny julversion av Gammel Opland som har legat på sherryfat, av högsta kvalitet, i minst åtta år.

För de flesta svenskarna är Gammel Opland ännu en oupptäckt juvel. I Norge däremot anses den ofta vara akvaviten med högst kvalitet i hela Norden. Det var därför på tiden att Gammel Opland äntligen fick en egen julakvavit. Med sin kryddning och extremt långa fatlagring är Gammel Opland Julakvavit en alldeles speciell produkt för livsnjutare, säger Marcus Pedersen.

Gammel Opland Julakvavit kryddas enligt ett hemligt recept med relativt få men välbalanserade kryddor. Den färdiglagade produkten har en smak av kummin, anis, lakrits och varm citrus samt en tydlig fatkaraktär med vanilj, krokant och torkad frukt som dröjer sig kvar i munnen.

Akvaviten passar till traditionell julmat, chokladdesserter, extralagrad Goudaost och Stilton samt inte minst på egen hand i ett tulpanformat glas efter måltiden.

Gammel Opland Julakvavit släpps i begränsad upplaga 1 november. Priset är 149 kronor för en flaska med 350 ml och artikelnumret är 11190.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *