Julbelysningsstudie avslöjar vilken europeisk stad som har det största CO2-avtrycket

julbelysning vilka städer drar mest el i europa

När julen närmar sig är humöret på topp och julbelysningen lyser upp december månad. Men med hushållens utsläpp som är rekordhöga varje år och med klimatförändringar som dominerar nyheterna efter COP 26, har hållbarhet under julen aldrig varit mer i fokus än nu.

Men vilken europeisk stad använder mest energi för sin julbelysning? Uswitch.com var nyfikna på detta och jämförde en stads ljusflöde på natten under julen jämfört med en vanlig månad. Efter att ha analyserat satellitdata från NASA för nattetid kan de avslöja vilka europeiska städer som använder mest energi för att lysa upp till jul.

Forskningen omfattar en analys av ljusstyrkan utomhus i 46 europeiska städer.

städer som använder mest el under julmånaden 2021

Milano använder mest energi för sin julbelysning

milano har största ökningen av elförbrukning i december julbelysning

På första plats som den stad som använder mest energi genom sin julbelysning under julen är Milano. Med en enorm ökning av stadens ljusstyrka på natten med hela 69,25 % är det tydligt att decemberfesterna är på topp i Italiens modehuvudstad.

Trots den högsta ökningen av energiförbrukningen totalt sett kommer den italienska staden på andra plats efter Aten när det gäller genomsnittlig ljusstyrka under december månad med 12 % mindre ljusutsläpp.

Även Istanbul lyser starkt

istanbul julbelysning

Trots att Turkiets huvudstad Istanbul placerar sig på tredje plats när det gäller den totala ljusstyrkan i december, har den näst största ökningen av energianvändningen av alla analyserade städer, med hela 69,14 %. Den historiska stadens genomsnittliga ljusstyrka i december är den tredje högsta i topp tio, 7,1 % efter Milano i strålningsstyrka och 36 % efter Aten.

På tredje plats kommer Sloveniens huvudstad Ljubljana, där energiförbrukningen ökade med 67,57 % under julperioden. Även med stadens ökade energianvändning under julhelgen är Ljubljanas genomsnittliga ljusstyrka i oktober bland de lägsta i Europa – endast 26,2 % av Istanbuls under samma månad.

Stockholm är fjärde i studien

stockholm julbelysning hur mycket ökar elförbrukningen

Anmärkningsvärt är också att Stockholm uppvisar en ökning av energiförbrukningen nattetid på 49.33% i december jämfört med oktober. Det berättigar till en fjärde plats i studien.

Andorras ljusstyrka på tionde plats

Andorra julbelysning elförbrukning

På tionde plats, med en ökning av ljusstyrkan med 32,56 % under festmånaden, ligger Furstendömet Andorra. Andorras ljusstyrka i oktober är den tredje lägsta i hela Europa, med endast 6,04 nWatts-cm-2-sr-1. Som jämförelse är Andorras grannstad Barcelona 1258,1 % ljusare – den mest upplysta europeiska staden av alla analyserade.

3 bästa tips för att spara på din energiräkning i jul:

 1. Spara pengar genom att släcka lamporna på dagen när de inte har någon större inverkan, och innan du lägger dig och lämnar hemmet. Du kan också välja att köpa lampor som har en timer, vilket gör att du kan ställa in ett schema.
 2. Se till att du väljer lågenergilampor, till exempel LED-lampor. De tenderar att kosta mer pengar, men de använder mindre el och håller längre med tiden.
 3. Jämför energiklassningen för de lampor du planerar att köpa innan du köper. På så sätt får du veta om de har en låg eller hög energiförbrukning, vilket informerar om effekten på dina energiräkningar.

Metodik:

 • Uswitch.com/gas-electricity försökte fastställa vilka europeiska städer som hade den största ökningen i ljusstyrka under december månad baserat på artificiell belysning utomhus nattetid.
 • Med hjälp av satellitdata från NASA:s dataset Black Marble night-time lights (VNP46A2) extraherades ökningen av utomhusbelysningen i 46 städer i Europa.
 • Den här studien fokuserar på att analysera Gap-Filled Lunar BRDF-Adjusted Night-time Lights-dataset som mäter nattligt synligt och nära infrarött (NIR) ljus i watt per kvadratcentimeter per steradian. Uppgifterna fångas av Day-Night Band (DNB)-sensorn i VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) på rymdfarkosten Suomi National Polar-Orbiting Partnership (Suomi NPP).
 • Europas dagliga NTL-data (Night-Time Lights) samlades in för månaderna oktober 2020 och december 2020 och datasetet korrigerades därefter med NASA:s Black Marble-algoritm som tar hänsyn till molntäcke, BRD-effekt (Bidirectional Reflectance Distribution) för snö, månreflektion och atmosfäriska effekter.
 • Därefter användes Natural Earth’s Populated Dataset för att omvända geokoden för nattbelysning till huvudstäder. En radie på 10 km runt varje stadskoordinat användes för att definiera stadens rumsliga räckvidd.
 • I den här studien ingick endast huvudstäderna i dataunderlaget. Undantag gjordes även för kommuner (t.ex. Andorra) som också inkluderades.
 • Urvalet aggregerades sedan per europeisk stad för att beräkna den dagliga genomsnittliga nattbelysningen.
 • Resultat från Vaduz, Sofia, Riga och Vilnius uteslöts från studien på grund av onormalt höga mätvärden som kan tillskrivas alternativa energikällor.
 • Därefter fastställdes den slutliga procentuella förändringen av stadens ljusstyrka utifrån medianen av nattbelysningen för oktober och december.
 • De slutliga procentuella förändringarna rangordnades sedan i fallande ordning för att upptäcka den europeiska stad som hade den största ökningen av ljusstyrkan under december.
 • Uppgifterna har tagits fram mellan 04/11/2021 och 11/11/2021 och kan komma att ändras.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *