Julen bjuder på kryddiga toner

I år är det kryddig must och klassiska julölssmaker som står på julmenyn. Bredvid svenska klassiker som Falcon Julöl, Pripps Julöl och Eriksberg Julöl ser vi bland annat även danska favoriten Jacobsen Golden Naked Christmas Ale och tyskinspirerade Nya Carnegiebryggeriets Ljusslingan. Storsäljaren Apotekarnes julmust har fått en ny 33 cl glasflaska.

Att brygga julöl är en tradition som går många hundra år tillbaka i tiden. Ofta är julölet mörkt och smakrikt för att balansera julbordets många feta och salta rätter, men idag finns även lättare och friskare alternativ att välja mellan. Årets julsortiment bjuder bland annat på klassiska smaker såsom Falcon Julöl och Pripps Julöl, båda med recept från 1890-talet, samt återkommande favoriter som Falcon Julmumma, Eriksberg Julöl och Jacobsen Golden Naked Christmas Ale.

Efter önskemål från konsumenterna – bland annat genom Apotekarnes Julmusts Facebooksida – introduceras i år en helt ny 33 cl glasflaska. Flaskan säljs styckevis och är dekorativ att ställa på julbordet.  Precis som traditionen bjuder lanseras även en ny version av Apotekarnes Årsmust, julmust med varsam hemlig smaksättning på 75cl flaska med guldtryck och champagnekork.

Några av Sveriges julöl 2016

eriksberg-hovmastarlager

Eriksberg Hovmästarlager var det första svenska alkoholfria julölet på Systembolaget och lanserades julen 2014, då under namnet Eriksbergs Julbordslager. Efter ett överväldigande mottagande lanserades den som Hovmästarlager i det fasta sortimentet. Det är ett lite mörkare alkoholfritt lageröl med fyllig smak och blommiga och citrusaktiga toner.

eriksberg_julol_56-50cl

Eriksberg Julöl är ett riktigt fylligt julöl, rikt på smak och arom som passar särskilt bra till julens delikatesser och goda tilltugg. Det lanserades 2007 och gjorde direkt succé. Eriksberg Julöl är bryggt enligt gammal bryggartradition och finns som starköl (5,6 %).

falcon-julol

Falcon Julöl är ett smakrikt öl med en mjuk och fin sötma, markerad beska och en fyllig smak av rostad malt. Falcon Julöl är ett av Sveriges populäraste julöl och bryggdes första gången julen 1898, med samma originalrecept som idag. Falcon Julöl finns både som starköl (5,2 %) och folköl (3,5 %).

falcons-julmumma-2

Falcon Julmumma passar utmärkt som aperitif före julbordet eller som ett alternativ till öl, glögg eller julmust. Den bryggs efter bryggarfamiljen Skantzes recept, med rostad malt som ger en mörkbrun färg och en rund och fyllig kropp med mild beska i eftersmaken. Den hemliga blandningen av julkryddor ger en härlig doft och smakupplevelse. Alkoholhalt: 5,2 %.

Print

Pripps Blå Julöl är en elegant wiener, med en rubinröd lyster. Det är inte lika tungt som många andra Julöl utan erbjuder en lättare smakupplevelse som passar utmärkt till det moderna julbordets blandade smaker, men också som sällskapsdryck. Finns som starköl (5,0 %) och lättöl (2,2 %).

jacobsen-golden-naked-christmas-ale

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale är av finaste kvalitet med en tydlig julkänsla. Ölet är mycket smakrikt och doftar av kanel, vanilj, citrusfrukter och lakrits. Alkoholhalt: 7,5 %.

ncb-ljusslingan

Nya Carnegiebryggeriets Ljusslingan är en modern variant på en traditionell tysk schwarzbier. Fem olika sorters karamelliserad och rostad bayersk malt ger ölet en mörk rödbrun färg och fylliga, lätt brända toner. Inslag av torkad frukt, knäck, vörtbröd, apelsin och choklad. Alkoholhalt: 5,2 %.

apotekarnas-arsmust

Apotekarnes Årsmust introducerades i Sverige 2013 och varje år släpps en ny variant med hemlig smaksättning. I år har Årsmusten smak av en klassisk krydda som återfinns i till exempel julbaket.

apotekarnas-julmust

Apotekarnes Julmust är svenskarnas favorit bland de alkoholfria alternativen under julhelgen. Totalt konsumeras över 40 miljoner liter julmust under julen. För många svenskar är Apotekarnes Julmust en minst lika viktig del på julbordet som julskinkan eller sillen. Julmusten har stora likheter med traditionell öl genom att vara mörk, skumma samt vara smaksatt med malt och humle. Nytt för i år är den nya 33 cl glasflaskan som finns att köpa i matbutiker för cirka 9,90 kronor.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *