Juletid på Högberga Gård

Optic Junior 062

Snart är det jul igen och på Högberga Gård planeras för fullt årets julbord som startar den 3 december. Högberga öppnar då upp för julfester, julbordskonferens, jullunch, julbord, julweekends och på helgerna ingår entré till Högberga Havsspa. Nytt för i år är bland annat en julmarknad den 10 och 11 december. Dessutom kan man lämna årets julklapp till behövande under deras gran.

Högbergas prisbelönta kök tillagar julens rätter som förr i tiden. Hemlagat och från grunden ystras osten, korven stoppas, patéerna bakas, laxen gravas och skinkan griljeras. Här bjuds ett julbord med traditionella smaker och doft av saffran, pomerans och nostalgi.

hogberga-gard-julbord
Högberga Gårds traditionella julbord.

Nytt för i år är alltså att man bjuder in till en julmarknad med massvis av utställare av hantverk; design, silver, smycken, skönhetsprodukter, keramik, konst. Högbergs Gårds egna produkter kommer även att finnas till försäljning. En utställare som kan nämnas är Leif-Erik Nygårds med sin fotokonst ”världskända kändisar”. Det var Nygårds som tog den sista bilden av Marilyn Monroe.

hogberga-gard-kinarummet-jul
Jul i Kinarummet.

Julmarknaden äger rum inomhus, lördagen den 10 december mellan kl 15-19 och söndagen den 11 december kl 11-15. En perfekt uppladdning inför lördagens kvällssittning på julbordet, eller söndagens jullunch. Glögg serveras och det kommer finnas möjlighet att köpa fika och andra utvalda delikatesser. Högbergs Gårds egenproducerade toscanska rödvin från Högberga Vinfabrik, deras egen julöl samt Högberga Winter Ale finns även för provsmakning.

hogberga-gard-julsnaps-2
Högberga Gårds egen Högbergare serveras traditionsenligt och iskall till julbordet varje år.

En annan nyhet är att Högberga Gård är uppsamlingsplats för julklappar till behövande barn. Under deras granar kan man lämna ett paket i storleken skokartong, märka julklappen med kön och ålder, så kommer Tomten att leverera dessa paket till Rädda Barnen och Röda Korset.

hogberga-gard-julklappar

Julklappsinsamlingen sker i nära samarbete med Lidingö Stad som i sin tur tar hjälp av Röda Korset och Rädda Barnen för att se till att julklapparna når de familjer som behöver dem. Julklapparna kan lämnas under granarna i herrgården från den 1 december och i samband med att man lämnar sin klapp bjuds det på kaffe och lussebulle.

Mer om Högberga Gård 

hogberga-gard-2

Med en hisnande utsikt över Stockholms inlopp och med en fantastisk vy över de sista skärgårdsöarna i farleden in till huvudstaden, tronar Högberga Gård. Konferensanläggningen är centralt belägen på Lidingö och byggdes av konstmecenaten Klas Fåhraeus år 1911. Idag erbjuds möten i form av konferens, bröllop, weekends och fester. I september år 2010 öppnade Högberga Gård Sveriges första toscanska vinfabrik och 2016 öppnade Högberga Havs-SPA.

hogberga-gard-kinarummet

En av Högberga Gårds mest älskade miljöer är det unika Kinarummet. Några trappsteg ned från Galleriet och man befinner sig i en helt ny värld.

hogberga-gard-vinkallare

I Sveriges första klimatpositiva vinkällare förvaras bland annat det egentillverkade vinet 8.90.

hogberga-gard-vinprovarrummet

Under sommaren 2012 byggdes ett helt nytt vinprovarrum. Ett rum med smak av Toscana. Här, i anslutning till vinkällaren, dukas det upp för vin- och champagneprovningar, kombinationsprovningar med mat och dryck eller vickningar på sena timmen.

hogberga-gard-matsal

Matsal med plats för 10 personer. Originalkakel pryder väggarna i detta vackra rum som för 100 år sedan var frukostrum hos familjen Fåhraeus.

hogberga-gard-hotellrum

Hotellrum i herrgården.

hogberga-gard-konst

Ett av konstverken som hänger kvar på Högberga Gård från byggherren och konstsamlaren Fåhraeus tid, ”Vår” av Gottfrid Kallstenius, målad år 1842.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *