Julfest- och nyårsspecial

Julfesterna börjar vara på ingång för de flesta av oss. Nuförtiden finns det sällan några speciella etikettregler kring hur man bör klä sig kvällstid, inte ens på typiska kvällsevenemang som julfester. Därför bär de flesta av oss nuförtiden i mörk kostym till julfester. Annat var det förr. Då var etiketten den att man under de flesta tillställningar kvällstid bar formell klädsel som smoking eller frack.

Till nyåret brukar många dock ha som tradition att bära smoking och i ytterst sällsynta fall frack. För detta veckoslut har jag alltså sammanställt lite inspiration för julfesten eller nyåret. Det finns många intressanta detaljer man kan lägga till för att få till en riktigt snygg helhet. Det är inte speciellt många nuförtiden som använder sig av den tygblomma som egentligen heter boutonniere på fackspråk. Förut var det vanligt i de flesta kvällsevenemang, medan den nuförtiden främst används under bröllop.

När det gäller fracken är etiketten den att armbandsuret bör lämnas hemma, men till smokingen kan man nog använda ett armbandsur ifall det är tillräckligt diskret. I inspirationsbilden nedan har jag valt ett armbandsur från Rado som heter DiaStar Jubilé. Till den formella looken kan det vara svårt att hitta en lämpligt elegant ytterrock, men den nedan tycker jag åtminstone själv att är riktigt snygg och elegant att bära till smoking eller frack.

PicsArt_1417267255811

Smoking: Dolce & Gabbana

Manschettknappar: Tateossian

Silkesscarf: Brooks Brothers

Ytterrock: Zara

Bröstduk: Lanvin

Skor, skjorta och fluga: Suitsupply

PicsArt_1417264816110

”Evening Dress Etiquette” Guide från Esquire Apparel Arts, december 1936.

PicsArt_1417265034548
kuppenheimer 9

Från Kuppenheimers katalog för höst- och vintermodet 1907/08.

PicsArt_1417185641090

Unga män på kvällsevenemang från Esquire Apparel Arts 1936.

boutonniere james bond

James Bond bärandes en boutonniere till smoking.

Join the Conversation

3 Comments

 1. says: Benke

  Du har inget bra tips på var man kan inhandla en boutonniere? Har varit intressarad av en liten, diskret lilja en tid.

  1. says: Gentlemannen

   Hej,
   Det är faktiskt svårt att bra Boutonnieres på annat än bröllopssajter och där är de inte direkt diskreta. Men av märket ”Fort Belvedere” har jag faktiskt hittat både diskreta och snygga boutonnieres.

   1. says: Benke

    Hallå igen! Hittade en svensk tillverkare med riktigt förmånliga priser och drog mig denna konversation till minnes. Grand Frank heter tillverkaren. Har inte testat själv än men vad jag kan se från hemsidan verkar det intressant. Fort Belvedere hade jag sett tidigare, men tackar ändå för tipset.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *