Kaffe gav kraft till nationalverk i Finland

kaffe för kreativitet

Imorgon firas Finlands 101:a födelsedag och därför uppmärksammar vi idag något säreget hos just finländarna – kaffedrickandet. Finländare är världsmästare i kaffedrickande, men visste du att kaffe dessutom genom historien varit en drivkraft när finländska storheter skapat sina mästerverk?

Enligt finska kaffetillverkaren Paulig hade kaffe en viktig roll både när nationaleposet Kalevala och den älskade Finlandia-hymnen kom till och nationaldagen till ära belyser man här några kända finländares kaffevanor under de gångna decennierna.

Kaffe som inspiratör för Kalevala

Vid sidan av Finlandia-hymnen hade kaffet även en viktig roll i skapandet av Finlands andra nationalverk, Kalevala-eposet. Elias Lönnrot började nämligen samla in dikter för nationaleposet i hopp om att få kaffe.

I sin ungdom bodde Lönnrot vid Laukko gård, vars dåvarande ägarinna Eva Törngren var en entusiastisk vän av folkdiktning och lovade Lönnrot en kopp kaffe för varje insamlad folkdikt. Förkärleken för kaffe satte fart på Lönnrots diktinsamling. Han iordningställde andra upplagan av Kalevala vid Laukko och signerade verket på Törngrens födelsedag år 1849.

Högtider firas med kaffe

Även finländska presidenter har i alla tider varit kända som vänner av kaffe. Lauri Kristian Relander, som var president åren 1925–1931 tyckte om kaffestunder redan som liten pojke. I femårsåldern satt han ofta på trappan till postkontoret och bjöd ivrigt hem förbipasserande på kaffe. Senare som president utbytte han gärna tankar med diplomater, politiker och andra beslutsfattare över en rykande kopp kaffe. President Urho Kekkonen brukade i sin tur ta med kaffe i present vid sina landskapsbesök.

Finlands självständighet firas årligen genom att dricka kaffe såväl hemma som på den officiella mottagningen på självständighetsdagen. Fram till president Martti Ahtisaaris ämbetsperiod serverades kaffet på självständighetsdagen ur en traditionell kaffepanna, men numera är kaffepannan pensionerad och pryder Spegelsalen i Presidentslottet.

Kaffedrickandet är dock en viktig del av självständighetsdagens mottagning än idag. Efter att presidentparet har skakat hand med sina gäster fortsätter festen i Presidentslottet med kaffekalas. Även på andra håll i Finland samlas medborgarna årligen för att fira självständigheten med en gemensam kaffestund.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *