Kary H. Lasch till Fotografiska

En av Sveriges största fotografer kommer snart till Fotografiska i Stockholm. Kary H. Lasch, född i Prag men baserad i Stockholm, var mannen som fotograferade världsstjärnor som Sophia Loren, Grace Kelly, Brigitte Bardot, Salvador Dalí och Picasso.

Lasch dog i cancer 1993 och lämnade efter sig nära 500 000 fotografier. 2019 förvärvades hans arkiv av Michel Hjorth och Christer Löfgren som ägnat fyra år åt att digitalisera och organisera materialet. Det är delar av det arkivet som nu visas upp på Fotografiska för första gången.

Kary H. Lasch föddes i en välbeställd fabrikörsfamilj i Prag. Efter en turbulent uppväxt där han ska ha blivit relegerad från sin privatskola i Schweiz för att ha spelat Mozart för högt, så hamnade han 1938 i Sverige. När Tyskland invaderade hans hemland blev Lasch kvar i Sverige, utan pengar eller jobb.

Salvador Dalí fotograferad av Kary H Lasch. © Kary H. Lasch / Bridgeman Images

Av en slump ska Lasch ha träffat en fotograf i Hasselblads fotobutik på Hamngatan i Stockholm. När fotografen frågade vad han tyckte om hans fotografier ska Lasch ha svarat ”Skit!”, och fått utmaningen att ta en bättre bild själv. Laschs tågade ut på gatan med fotografens kamera i handen och en bild av en förbipasserande flicka blev starten på en 50-årig bana som fotograf.

Kary Lasch kombinerade en talang för att skapa personliga porträtt med ett stort stycke självförtroende. När Sophia Loren kom till Stockholm med tåg väntade ett stort uppbåd med fotografer. Men Lasch, som kände Loren, steg på tåget redan i Köpenhamn och lyckades ta sig fram till Lorens kupé och be om att få fotografera Sofia Loren i bara negligén. När tåget nådde Stockholm kunde Lasch stiga av med en legendarisk uppsättning bilder.

Kary Laschs legendariska bilder av Sofia Loren på nattåget till Stockholm. © Kary H. Lasch / Bridgeman Images

Lasch har ibland kallats ”flickfotograf” men han höll sig undan från det pornografiska. Hans stora talang var som porträttfotograf, inte minst genom hans förmåga att lära känna sina subjekt och på det sättet kunna ta ytterst personliga bilder. Han åt lunch med Grace Kelly och gick på tjurfäktning med Pablo Picasso. Under många decennier fotograferade han från Cannes, med bl.a. bilder på den då ännu okände Brigitte Bardot.

Utställningen öppnar den 19 januari. Läs mer här.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *