Hur du skapar en sydeuropeisk stämning på terrassen med keramik

hur du lägger keramik på terrassen eller balkongen

Keramik utomhus är kanske främst förknippat med sydeuropeiska länder. Mycket beror såklart på våra nordiska förhållanden. Men det finns faktiskt möjligheter att fixa keramik på balkong och terrass även på våra breddgrader med rätt verktyg och teknik. Det viktigaste är att se till att inte vatten tränger in. Här får du tips om hur du gör.

Nu när sommaren här finns ofta lusten att fixa till uteplatsen. För många finns också en önskan efter att hitta nya lösningar till hemmets utomhusytor. Varför inte hämta inspiration från sydligare breddgrader med keramik på terrassen?

Montera keramik utomhus

lägg keramik på terrass och balkong

Att montera keramik utomhus är dock en konst då det är mycket viktigt att från början se till att vatten inte tränger in, vilket senare kan skapa problem.

Här finns ett system som du kan använda dig av som är specialiserat på bland annat specialprodukter för vattentätning. Schönox Balterra systemet ser till att detta problem inte uppstår genom att dränera bort regnvatten.

Här finns fem smarta lösningar så att du kan njuta av en balkong eller terrass dekorerad med keramiska plattor eller natursten under lång tid.

Noggrann planering krävs

hur man lägger keramik på terrass och balkong

Varje terrass- och balkongkonstruktion kräver noggrann planering och användning av kvalitetsprodukter. Det är viktigt att välja keramik och läggningsmönster med omsorg när det ska monteras ute. 

Innan man börjar arbetet är det viktigt att kontrollera följande; 

  • Finns det ett tätskikt? Om terrassen ligger ovanför boyta så skall takläggare täta innan plattsättaren tar vid. 
  • Vilket väderstreck ska plattorna ligga i?
  • Hur mycket solexponering kommer plattorna att få?
  • Hur stora är plattorna?
  • Behövs rörelsefogar och hur ska de planeras in?

Specialkemikalieföretaget Sika har tagit fram CAD-ritningar för systemen för att det ska vara enkelt att rita in den färdiga konstruktionen, lager för lager. Dessa finns att ladda ner på denna sida. Det finns också en utförlig broschyr där de olika konstruktionslösningarna presenteras på ett överskådligt sätt.

Hur du håller bort vatten, frost och värme från terrassen

håll bort vatten från terrassen keramik

Balkonger och terrasser är utformade för att man ska kunna tillbringa tid på dem och njuta av det vackra vädret. De har dock naturliga fiender i vatten, frost och värme. Det finns huvudsakliga saker att tänka på för att säkerställa att detta inte blir ett problem:

  1. Säkerställ att så lite vatten som möjligt tränger in i konstruktionen över tätskiktsmembranet. Detta uppnås med hjälp av en speciell fästmassa för plattor som är baserad på SCHÖNOX CLIMATRIX®-teknologin.
  2. Genom att konstruera ett speciellt dräneringsskikt kan du bli av med vattnet som tränger in under plattan. Använd fästmassan SCHÖNOX® EP DRAIN mellan tätskiktsmembranet och skiktet.
  3. För att minska de påfrestningar som uppstår när plattorna expanderar till följd av höga temperaturer och direkt solljus bör du konstruera ett speciellt dräneringsskikt mellan tätskiktsmembranet och skiktet med fästmassa. Här kommer effekten av den mycket deformerbara fästmassan SCHÖNOX® Q12 eller TT S8 till sin rätt.

Det finns med andra ord bra produkter på marknaden för den händige som vill göra en terrass eller balkong i lyxig keramik. Det gäller dock att känna sig själv. Är du det minsta osäker skall du alltid ta proffs till hjälp när det handlar om att hantera mer svårbemästrade byggytor.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *