Kilchoman Machir Bay – ”A superstar whisky that give us all a reason to live”

Kilchoman är något så unikt som ett småskaligt familjeägt destilleri på Islay. När de första dropparna började sippra ut från kopparpannorna den 14 december 2005 var Kilchoman det första destilleriet som öppnat på Islay under de senaste 124 åren, där allt fler tvingats lägga ner sin verksamhet i den tuffa konkurrensen från de stora producenterna.

Kilchoman destillerar ca 150,000 liter per år och är därmed Islays i särklass minsta destilleri. Den småskaliga produktionen gör faktiskt Kilchoman till ett av de minsta destillerierna i hela Skottland. Trots att småskalig framställning i ärlighetens namn inte alltid behöver innebära högre kvalité, så är det i detta fall precis det som gör Kilchoman unikt.

Vid lanseringen 2012 gjorde Kilchoman Machir Bay omedelbart succé i den prestigefyllda whiskytävlingen IWSC och belönades med Gold Award – Best in Class. Så sent som 2015 blev det återigen storslam, där Machir Bay blev utsedd till bästa Islay whisky upp till 12-år framför betydligt mer välkända varumärken i den årliga tävlingen Spirit Masters 2015.

I whiskyvärlden är Jim Murray en obestridd guru och i 2016 års upplaga av Jim Murray’s Whiskybible får Kilchoman Machir Bay hela 94,5 poäng av 100 möjliga samt omdömet”a superstar whisky that give us all a reason to live”. Ett starkt bevis på att detta är en single malt utöver det vanliga.

Kilchoman Machir Bay är resultatet av ett lyckat giftermål mellan whisky som lagrats på bourbon- samt sherryfat. I sann Kilchomananda är produkten varken kylfiltrerad eller innehåller tillsats av karamellfärg. Namnet Machir Bay kommer för övrigt från en pittoresk sandstrand som med fördel ses från Kilchomankyrkan bara några enstaka kilometer från destilleriet.

Om Kilchoman Machir Bay

Machir-Bay-94.5-JM-Whisky-Bible

Doft: Inledande trevlig rökig doft med behaglig fatkaraktär och inslag av torkad frukt, apelsin, nötter och vanilj i en ljuvlig harmoni.

Smak: Komplex, tydlig smak av tjärpastill följt av angenäma inslag av torkad tropisk frukt och vanilj, honung och ljung. En viss angenäm sötma kan anas i avslutningen som är lång och välbalanserad.

Destilleringsprocessen förklarad i en video:

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *