Klädd till middag – anno 1900

utställning i Hallwylska palatset

Den 13 oktober öppnar Klädd till middag på Hallwylska museet. I höst och vinter ges chansen att se hur en middagsbjudning gick till i Hallwylska palatset och utforska middagsklädsel från 1890 till 1930-talet. Såväl kostymer, klänningar som tjänstefolkets högtidsdräkt kommer att ställas ut.

Hallwylska museet ligger på Hamngatan 4 i Stockholm, och var en gång privatbostad åt den schweiziska greven Walther von Hallwyl och hans fru Wilhelmina. De köpte bostaden i samband med utbyggnaden av Birger Jarlsgatan och Strandgatans skapande, som ny paradgator i Stockholm. Där det tidigare legat några ruckel och ett värdshus byggde man det fantastiska Hallwylska palatset 1898, som en av dåtidens dyraste privatbostäder. Grevinnan Wilhelmina beslutade sig tidigt för att huset skulle bli ett museum, och dokumentera livet i en patriciervilla från sekelskiftet.

Middagsbjudning vid sekelskiftet

Nu har du alltså chansen att uppleva en middagsbjudning från sekelskiftet i Hallwylska.

En höst kring sekelskiftet 1900 samlades överklassen i staden under vinterhalvåret efter att ha tillbringat sommarhalvåret på lantgods eller på resande fot. Vinterhalvåret ägnades då åt sällskapslivet. I det Hallwylska hushållet gavs tre representationsmiddagar om året, ofta i februari månad med någon dags mellanrum. Att anordna stora bjudningar var ett omfattande och kostsamt arbete som krävde mycket planering. Alla i hushållet hade en roll att fylla när en middagsbjudning förbereddes.

Redskap för silverputsning. Foto: Hallwylska museet

Klädernas roll

Valet av klädsel var förknippat med etikett och outtalade regler. Männens klädsel skulle utstråla seriositet och rationalitet, vilket gav ett praktiskt och sobert mode i monokroma dova färgskalor. Under dagtid bars skjorta, en enklare väst och en jackett, eller bonjour, medan man till middag och fest bar smoking eller frack.

Wilhelminas kornblå sammetsklänning, uppsydd 1892. Foto: Hallwylska museet

Den kvinnliga modedräkten var än mer varierad över dygnets timmar. Under dagtid var plaggen höga i halsen med långa ärmar. kvällens dräkt var ofta utan ärmar och med dekolletage. Till middagar var dräkterna extravaganta, men de skulle inte vara fullt så iögonfallande som balklänningarna. Omkring sekelskiftet var kvällsdräkter hellånga och figurnära över livet. Under 20-talet blev kjollängden kortare och dräkterna hade större rörlighet med lösare siluetter. Dräkterna ur familjens von Hallwyls samling, samt tjänstefolkets högtidsdräkter går nu att se tillsammans med det pampigt dukade bordet i matsalen.

Dukat för fest går att se till den 5 november. Läs mer på Hallwylskas hemsida.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *