Klädkod Black Tie: Så här gör du

don draper i black tie

Har du fått en inbjudan till en fest med klädkod Black Tie? Redan köpt en svart slips? Du är inte ensam. Sätt dig ner, lägg undan slipsen, och låt oss guida dig till rätt stil för black tie.

Vad betyder klädkod Black Tie?

Black Tie innebär det vi i Sverige kallar smoking (i Sverige kallas det därför ibland dress code smoking). Namnet kommer från smokingens historia, och var ett sätt att separera smokingen från mer formell högtidsklädsel, alltså frack, som bärs med vita fluga. Det ska alltså inte tolkas bokstavligt. Svarta slipsar har man på begravning, och möjligtvis om man är bluesgitarrist eller hemlig agent.

Black Tie är synonymt med smoking på svenska och många andra språk, dinner suit på engelska och tuxedo på amerikanska. För kvinnor betyder det normalt långklänning.

black tie på Canard Lines kryssningsfartyg
Klädkod Black Tie var traditionellt på kryssningsfartyg, här Cunard Lines

Så här gör du black tie rätt på 2020-talet:

Smokingen

Välj en smoking i ull som är svart eller midnattsblå. Den ska ha sjalkrage eller spetsiga slag med kontrasterande tyg i silke. Byxorna ska matcha och ha revärer, sidenband, på sidorna. Du bär dom med hängslen eller som de är – aldrig med bälte.

En vit näsduk viker du enkelt ned i bröstfickan och, om du vill glänsa lite extra, stoppar du en vit eller röd nejlika i knapphålet.

smoking med sjalkrage från oscar jacobson
Oscar Jacobson smoking Filip i svart ull med klassisk sjalkrage
black tie med spetsiga slag
Oscar Jacobson smoking Frampton i midnattsblå ull med spetsiga slag
svarta hängslen
Svarta hängslen Oscar Jacobson

Flugan

Svart eller möjligen midnattsblå, i silke, och oknuten. Välj helst en fluga som matchar silkestyget på smokingen – glansig fluga till glansigt silke, och vice versa.

svart eller mörkblå fluga ingår i black tie
Oknuten fluga i svart silke från Oscar Jacobson

Väst eller cummerbund

James Bond har varken väst eller cummerbund (gördel), men så har han också perfekt fysik. En svart (vit blir väldigt formellt) väst eller cummerbund skadar inte.

Ja, man kan bära andra, matchande färger än svart på fluga och gördel men varför chansa?

gördel eller cummerbund
Oscar Jacobson gördel i svart silke
svart väst är rätt för black tie
Smokingväst Oscar Jacobson i svart ull

Skjortan

Smokingskjortan är vit med dubbelmanschett, traditionellt med ett skjortbröst som går som en ”hakklapp” över fronten. Skjortbröstet kan vara i piké (tyg med struktur) eller plisserat (med veck), båda anses lika. Du kan också välja mellan den uppvikta kragen med ”snibbar” eller nedvikta, klassiska skjortkragen – vill du inte vara för formell så välj skjortkragen. Manschettknapparna och bröstknapparna – det är de lösa knapparna som knäpper det tjocka bröstpartiet – kan vara i t.ex. onyx, guld eller silver.

plisserad smokingskjorta
Vit smokingskjorta med plisserat (veckat) bröst från Eton
vit skjorta i piké
Vit smokingskjorta med skjortbröst i piké från Eton

Skorna

På fötterna bör du välja oxford-skor i svart patentläder matchat med tunna, höga strumpor – gud förbjude att lite manlig hud skulle sticka ut!

skor till black tie
Svarta smokingskor i lackat läder från Oscar Jacobson

Klockan

Om du har flera klockor, välj den tunnare och enklare. Black Tie handlar om diskret stil och även om Bond har licens att bära en Seamaster med Nato-band till fracken betyder inte att det passar jättebra. Cartier och Jaeger-LeCoultre är några exempel på märken att bära eller inspireras av. Matcha gärna klockarmband med frackens färg, och materialet till knapparna.

Självklart kan du bära fickur också, om du råkar äga ett.

klassiskt herrur till black tie
Klassiskt herrur Rotonde de Cartier

Rocken

Om det är kallt ute kan du bära en mörk, knälång överrock av klassiskt snitt, gärna dubbelknäppt. För mer flärd, lägg en vit eller svart halsduk i silke över axlarna.

dubbelknäppt överrock från OSCAR JACOBSON
Dubbelknäppt överrock Slater i ull/kashmir från OSCAR JACOBSON

Hatten

Alltid cylinderhatt. Nej, vi skojar – det är 2000-talet och det är acceptabelt att lämna hatten hemma. Smoking kan bäras med en Homburg-hatt utomhus, om man insisterar.

Den vita smokingen

Om det är dagtid, varmt och gärna lite längre söderut än Stockholm så fungerar en vit smokingjacka i tunn ull utmärkt. Oftast är den benvit eller möjligtvis tan, dvs. gulbrun. Skjortan får gärna vara tunnare så du slipper lida, och västen ersätts ofta av den svalare gördeln i silke. I övrigt är accessoarerna i stort sett desamma.

Viktigt att veta: White tie betyder inte vit smoking. Det är istället klädkoden för full frack med tillhörande vit fluga. Vit smoking landar inte bra på Nobelfesten.

Varianterna: Black Tie Optional och Black Tie Creative

Black Tie Optional kan utläsas ”Bär smoking om du vill och kan, annars kostym”. Värden vill inte förutsätta att alla gäster kan skaka fram en smoking, men omtanken skapar lätt lite problem. Hemligheten är att om du inte bär en klassisk smoking så är det inte fritt fram att bära vad du vill, utan då ska du ändå klä upp dig. Välj en mörkgrå eller mörkblå kostym med oxfords och en diskret slips. Damer som inte har en långklänning kan välja en välklädd cocktailklänning.

Black Tie Creative ger dig chansen att släppa loss lite och visa din personlighet. Tänk Oscarsgalan fast utan alla misstag. Välj en smoking i sammet och matchande tofflor, eller sätt färg eller mönster på väst, gördel eller strumpor. Använd gärna dova färger som rostbrunt, vinrött, flaskgrönt osv – undvik pasteller om du inte vill se ut som du är på väg till din skolbal. Kråsskjorta är en annan faux pas som inte har mycket med smokingens historia att göra. Damerna, you’re on your own men tänk på att det ändå ska vara uppklätt.

Vinröd smoking Frampton i sammet från Oscar Jacobson för mer avslappnade smokingstunder

Att hyra smoking

Om man inte har råd att äga en smoking går det bra att hyra den. Det finns ofta butiker för herrkläder och högtidskläder som hyr ut smoking. Självklart blir inte passformen lika bra som om Henry Poole har sytt upp den åt dig, men om du inte använder smoking ofta så sparar du tusentals kronor.

Frågor och svar

Vad innebär black tie?

Black Tie innebär att du ska bära smoking som man. Kvinnor förväntas bära långklänning.

Vad innebär black tie optional?

Black Tie optional innebär smoking eller mörk kostym som man. Kvinnor kan bära långklänning eller cocktailklänning.

Vad innebär black tie creative?

Black Tie creative innebär smoking, men du behöver inte hålla dig till svart eller midnattsblå. Materialet behöver inte heller vara ull, utan du kan välja t.ex. sammet.

Vad är tuxedo?

Tuxedo är det amerikanska ordet för en smoking

Vad är dinner suit?

Dinner suit är det brittiska ordet för en smoking

Varför kallas det smoking?

Smokingen kommer från en smoking jacket, ett plagg som bars när man rökte efter middagen på 1800-talet.

Kan man ha slips till black tie?

Nej, konstigt nog. Till black tie har man smoking med fluga.

Vilka skor har man till smoking?

Svarta oxfordskor (klassiska herrskor) i glansigt patentläder

Vilken färg ska flugan ha till smoking?

Svart eller möjligtvis midnattsblå.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *