Klädkod smoking: En komplett guide

don draper i black tie

Fått en inbjudan till en nyårsfest eller bröllop med klädkod smoking? Aldrig burit en smoking innan? Köpt en svart slips för det stod black tie på inbjudan?

Lugn, du är inte ensam. Sätt dig ner, lägg undan slipsen, och låt oss guida dig rätt i röran.

Vad betyder klädkod smoking?

Får man en inbjudan märkt klädkod smoking så förväntar sig värden eller värdinnan att män bär just det. Är det en internationell fest kan det också stå dress code black tie eller tuxedo, men innebörden är detsamma.

Som man förväntas du då normalt bära en svart eller midnattsblå smoking i fin ull med matchande byxor, vit skjorta, svart fluga samt svart väst eller gördel (cummerbund). På fötterna långa strumpor och svarta finskor.

Det finns också vita och färgade smokingar, liksom smokingar i andra material – mer om när de passar in senare.

black tie på Canard Lines kryssningsfartyg
Klädkod Black Tie var traditionellt på kryssningsfartyg, här Cunard Lines

För kvinnor betyder klädkod smoking normalt långklänning, eller möjligen en elegant cocktailklänning. Även byxor av ett elegant snitt har blivit mer vanligt förekommande. Allt handlar egentligen om nivån av formalitet. Klädkod smoking innebär en finare tillställning där chansen finns för kvinnor att använda eleganta klänningar, smycken, skor och handväskor till fullo. Varför inte utnyttja den?

Klädkod smoking – så här gör du

I resten av guiden kommer vi gå igenom klädkoden smoking för män, såsom den vanligen tolkas.

Smokingen

Välj en smoking i ull som är svart eller midnattsblå. Båda är lika traditionella, men idag framstår den midnattsblå kanske som det alternativa valet.

Smokingen ska ha sjalkrage eller spetsiga slag med kontrasterande tyg i silke. Byxorna ska matcha och ha revärer, sidenband, på sidorna. Du bär dom med hängslen eller som de är – aldrig med bälte.

En vit näsduk viker du enkelt ned i bröstfickan. Om du vill glänsa lite extra stoppar du en vit eller röd nejlika i knapphålet.

smoking med sjalkrage från oscar jacobson
Smoking i svart ull med klassisk sjalkrage från Oscar Jacobson
black tie med spetsiga slag
Smoking i midnattsblå ull med spetsiga slag från Oscar Jacobson
svarta hängslen
Svarta hängslen från Oscar Jacobson

Flugan

Flugan till smoking kan vara svart eller möjligen midnattsblå. Välj helst en fluga som matchar silkestyget på smokingen – glansig fluga till glansigt silke, och vice versa. Flugan ska vara i silke.

Kan du knyta en fluga så välj alltid oknuten, det blir så mycket elegantare. Kan du inte knyta och inte vill ta dig tid att lära dig så välj då en färdigknuten fluga och sätt upp det på din sartoriella bucket list att lära dig.

svart eller mörkblå fluga ingår i black tie
Oknuten fluga i svart silke från Oscar Jacobson

Väst eller gördel

Smoking bärs normalt med en väst eller gördel (cummerbund), vars syfte är att täcka glipan mellan skjorta och byxa på ett elegant sätt. James Bond använder visserligen inte väst, men så har han också perfekt fysik.

Västen eller gördeln ska matcha smokingens färg och struktur. Det stämmer att under historiens gång har män experimenterat med alternativa färger, men om du inte vet vad du gör – chansa inte. Det är stor risk att du ser ut som en tonåring på prom night.

Gördeln inspirerades från plagg burna i Orienten och är ett svalare alternativ som blir mer elegant och mindre formellt.

gördel eller cummerbund
Oscar Jacobson gördel i svart silke
svart väst är rätt för black tie
Smokingväst Oscar Jacobson i svart ull

Skjortan

Smokingskjortan är vit med dubbelmanschett, traditionellt med ett skjortbröst som går som en ”hakklapp” (bib) över fronten. Skjortbröstet kan vara i piké (tyg med struktur) eller plisserat (med veck), båda anses lika.

Du kan också välja mellan den uppvikta kragen med ”snibbar” eller nedvikta, klassiska skjortkragen – vill du inte vara för formell så välj skjortkragen.

Manschettknapparna och bröstknapparna – det är de lösa knapparna som knäpper det tjocka bröstpartiet – kan vara i t.ex. onyx, guld eller silver.

plisserad smokingskjorta
Vit smokingskjorta med plisserat skjortbröst från Eton
vit skjorta i piké
Vit smokingskjorta med skjortbröst i piké från Eton

Skorna

På fötterna bör du välja oxford-skor i svart patentläder matchat med tunna, höga strumpor – gud förbjude att lite manlig hud skulle sticka ut!

Har du inte skor i patentläder så se åtminstone till att putsa dina skor ordentligt.

skor till black tie
Svarta smokingskor i lackat kalvläder från Oscar Jacobson

Klockan

Om du har flera klockor, välj den tunnare och enklare. Smoking handlar om diskret stil och även om Bond har licens att bära en Seamaster med Nato-band till fracken betyder inte att det passar. Cartier och Jaeger-LeCoultre är några exempel på märken att bära eller inspireras av. Matcha gärna klockarmband med frackens färg, och materialet till knapparna.

Självklart kan du bära fickur också, om du råkar äga ett.

klassiskt herrur till black tie
Klassiskt herrur Rotonde de Cartier

Rocken

Om det är kallt ute kan du bära en mörk, knälång överrock av klassiskt snitt, gärna dubbelknäppt. För mer flärd, lägg en vit eller svart halsduk i silke över axlarna.

dubbelknäppt överrock från OSCAR JACOBSON
Dubbelknäppt överrock i ull/kashmir från Oscar Jacobson

Hatten

Alltid cylinderhatt. Nej, vi skojar – det är 2000-talet och det är acceptabelt att lämna hatten hemma. Smoking kan bäras med en Homburg-hatt utomhus, om man insisterar.

Den vita smokingen

Vit smoking från Ralph Lauren Purple Label

Om det är dagtid, varmt och en bra bit längre söderut än Södermalm – då är det rätt tillfälle att bära vit smoking. Den här variationen uppstod när brittiska gentlemän reste utanför Englands gränser, och insåg att en svart dinner jacket blev både obekvämt och tråkigt.

Oftast är den benvit eller möjligtvis tan, dvs. gulbrun. Skjortan får gärna vara tunnare så du slipper lida, och västen ersätts ofta av den svalare gördeln i silke. I övrigt är accessoarerna i stort sett desamma.

Viktigt att veta: White tie betyder inte vit smoking. Det är istället klädkoden för frack med tillhörande vit fluga. Vit smoking landar inte bra på Nobelfesten.

Varianterna: Black Tie Optional och Black Tie Creative

Black Tie Optional kan utläsas ”Bär smoking om du vill och kan, annars kostym”. Värden vill inte förutsätta att alla gäster kan skaka fram en smoking, men omtanken skapar lätt lite problem. Hemligheten är att om du inte bär en klassisk smoking så är det inte fritt fram att bära vad du vill, utan då ska du ändå klä upp dig. Välj en mörkgrå eller mörkblå kostym med oxfords och en diskret slips. Damer som inte har en långklänning kan välja en välklädd cocktailklänning.

Black Tie Creative ger dig chansen att släppa loss lite och visa din personlighet. Tänk Oscarsgalan fast utan alla misstag. Välj en smoking i sammet och matchande tofflor, eller sätt färg eller mönster på väst, gördel eller strumpor. Använd gärna dova färger som rostbrunt, vinrött, flaskgrönt osv – undvik pasteller om du inte vill se ut som du är på väg till din skolbal. Kråsskjorta är en annan faux pas som inte har mycket med smokingens historia att göra. Damerna, you’re on your own men tänk på att det ändå ska vara uppklätt.

Vinröd smoking i sammet från Oscar Jacobson

Att hyra smoking

Om man inte har råd att äga en smoking går det bra att hyra den. Det finns ofta butiker för herrkläder och högtidskläder som hyr ut smoking. Självklart blir inte passformen lika bra som om Henry Poole har sytt upp den åt dig, men om du inte använder smoking ofta så sparar du tusentals kronor.

Snabba frågor och svar

Vad innebär klädkod smoking?

Klädkod smoking innebär att du ska bära svart eller midnattsblå smoking som man. Kvinnor förväntas bära en långklänning.

Vad innebär klädkod black tie?

Black tie är samma sak som smoking, så klädkod black tie innebär smoking för män och långklänning för kvinnor.

Vad innebär black tie optional?

Black tie optional innebär smoking eller mörk kostym som man. Kvinnor kan bära långklänning eller cocktailklänning.

Vad innebär black tie creative?

Black tie creative innebär smoking, men du behöver inte hålla dig till svart eller midnattsblå. Materialet behöver inte heller vara ull, utan du kan välja t.ex. sammet.

Vad är tuxedo?

Tuxedo är det amerikanska ordet för en smoking.

Vad är dinner suit?

Dinner suit är det brittiska ordet för en smoking.

Varför kallas det smoking?

Smokingen kommer från en smoking jacket, ett plagg som bars när man rökte efter middagen på 1800-talet.

Kan man ha slips till smoking?

Nej, konstigt nog. Till klädkod smoking / black tie har man smoking med fluga.

Vilka skor har man till smoking?

Svarta oxfordskor (klassiska herrskor), gärna i högblankt patentläder.

Vilken färg ska flugan ha till smoking?

Svart, möjligen midnattsblå, fluga är säkrast och snyggast.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *