Klassisk drink från förbudstidens USA

drinkar från förbudstidens usa

Prohibition är namnet på förbudstiden i USA som varade mellan åren 1920 till 1933. Under Prohibition var det absolut förbjudet både att tillverka och sälja alkohol i USA vilket skapade ett helt nytt beteendemönster i det amerikanska samhället – det var dags för alla att sluta dricka.

Det gick väl sådär med den saken. Snarare blev det väl startskottet för personer som Al Capone, som genom olagligheter såg sin chans att tjäna stora pengar. Det blev heller inte speciellt mycket svårare för vanligt folk att gå ut och festa. Det var under denna tidsepok som fenomenet Speakeasy´s dök upp och cocktailen fick sitt fäste. En ”Speakeasy” var en hemlig bar som olaglig sålde alkohol till de gäster som kände till stället och också använde sig av deras regler och koder.

Den mest kända av alla dessa hette ”21 Club” och låg i New York. I denna kringgick man problemet genom att transformera den till en helt annan verksamhet utifall polisen dök upp.

Kännetecknande för cocktails som gjordes under förbudstiden var att de hade en tydlig spritkaraktär och ofta var väl kylda för att dölja den starka smaken. Man jobbade med isblock som antingen krossades eller hackades upp när drinken gjordes. Whiskey och Gin var vanligt förekommande spritsorter och som smaksättare användes ofta söt och torr vermouth, olika bitters, likörer och/eller fruktjuicer.

Klassiska och lite sötare cocktails fick också ett uppsving. Bristen på tillgänglig sprit gjorde att det ofta var så kallad ”Bathtub gin” man fick förlita sig till, alltså hembränt. För att dölja den dåliga smaken blev man helt enkelt tvungen att tillsätta söta ingredienser. Även om konsumtionen visserligen minskade en aning under förbudstiden fick man istället andra hälsorelaterade problem förorsakade av dålig sprit. Detta tillsammans med alla våldsbrott och minskade statliga finanser gjorde att man år 1933 tog bort förbudet.

Nedan är en av de mest kända drinkarna från förbudstiden, South Side, som också sägs ha varit en av Al Capones personliga favoriter. Det var också enligt detta recept man tillagade South Side på nämnda 21 Club i New York. Då använde man snarare sirap än sockerlag.

Drinkens ursprung har varit föremål för spekulation. Den sägs ha fått sitt namn antingen från South Side-distriktet i Chicago eller från Southside Sportmen’s Club på Long Island.

clover club southside fizz” (CC BY 2.0) tagen av Krista.

South Side

50 ml gin
30 ml färskpressad citronjuice
20 ml sockerlag eller sirap
10-12 myntablad

Häll samtliga ingredienser utom myntabladen i en shaker, tillsätt is. Skaka tills drinken blivit kall och tillsätt myntan, lämna ett myntablad för garnering. Stäng shakern och rulla myntabladen försiktigt från en sida till den andra, så att de försiktigt avger olja utan att krossa bladen. Dubbelsila och servera i ett cocktailglas.

kändisarnas favoritdofter favoritparfymer

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *