Klassiska drinkar världen över

En drink känns ofta som en naturlig avkoppling efter en lång dag med shopping eller strandhäng på en semesterresa. För mannen som inte riktigt är insatt i drinkarnas värld kan det dock vara aningen ångestframkallande att välja bland alla världens drinkar om man vant sig vid endast whisky och öl på hemmaplan.

Därför kan det vara på sin plats att uppdatera sina kunskaper om några av de mest mytomspunna och klassiska drinkarna i världen och var man hittar de platser där de i tiderna skapades. Det är resesöksajten Momondo som har satt ihop listan på ställen runtom i världen där man kan avnjuta semesterdrinkarna på deras hemorter.

1. Sidecar, Paris 

Med sin uppfriskande blandning av konjak, apelsinlikör och citronjuice sägs Sidecar ha skapats för att släcka törsten hos en amerikansk militärkapten på 20-talet. Kaptenen var stammis på det renommerade Hotell Ritz i Paris och brukade ofta anlända på en motorcykel med sidovagn.

Drinken blev en klassiker och har även innehaft världsrekordet som världens dyraste drink. På hotellet kan man beställa en version gjord på champagne från 1850 och konjak från 1940, men då gäller det att du har pengar över – prislappen går nämligen på 12 000 kronor.

The Ritz i Paris öppnade på nytt i juni ifjol efter en fyra år lång renovering. Hotellet grundades av Schweizaren César Ritz år 1898 och fick snabbt ett rykte som lyxhotell, med kungligheter, författare och filmstjärnor bland besökarna. Flera av hotellets rum är döpta efter deras berömda gäster, dit bland annat Coco Chanel och Ernest Hemingway hörde. Baren ovan på bild heter Bar Hemingway efter Ernest Hemingway som levde flera år i hotellet.

Några av världens mest ikoniska författare har i sina mästerverk haft med hotellet i sina berättelser. Bland annat i Natten är ljuv (Tender is the night, 1934) av F. Scott Fitzgerald och i Och solen har sin gång (The Sun also rises, 1926) av Ernest Hemingway finns scener från The Ritz beskrivna.

Salon Proust i The Ritz.

2. Singapore Sling, Singapore

Få svenskar vet vem Ngiam Tong Boon är. Dock är det många som varje år tar en selfie med hans skapelse Singapore Sling i handen, och då oftast på Raffles hotellbar i Singapore, där han uppfann drinken år 1915. Singapore Sling är numera en riktig nationaldrink i Singapore, och en anledning i sig att besöka Raffles.

3. Piña Colada, Puerto Rico


Det finns många historier och myter om hur den första Piña Coladan kom till. Både the Caribe Hilton Hotel och restaurangen Barrachina hävdar att de var först med att blanda den söta kokos- och ananasdrinken. Enligt Caribe Hilton kom drinken till av en slump då ingredienserna till hotellets vanliga välkomstdrink saknades en dag. Piña Colada är en riktig nationaldrink i Puerto Rico, och firas årligen den 10:e juli som är National Piña Colada Day.

Caribe Hilton i San Juan och dess ”Caribar”.

4. Dry Martini, London


Duke’s hotel i London sägs vara ett av de bästa ställena i världen för att avnjuta en riktig Dry Martini. Det var också här som Ian Fleming, som ofta besökte Duke’s, sägs ha hämtat inspiration till filmhistoriens kända citat ”shaken, not stirred” som så ofta upprepats vid bardisken av allas vår James Bond.

Duke’s Hotel i London.

5. Pisco Sour, Lima


Pisco Sours ursprung är omtvistat men antas gå tillbaka till 1500-talet. Om drinken kommer från Chile eller Peru är mer osäkert och grannländerna gör båda anspråk på att vara skaparna av originalet. Ska man tro befolkningen i Peru så kommer Pisco Sour från Lima och skapades av Amerikanen Victor ”Gringo” Morris och för att dricka de bästa Pisco Sour-drinkarna ska man enligt peruanerna besöka Mirafloreskvarteren i Lima.

6. Mojito, Havanna

Cocktailen Mojito sägs ha anor som sträcker sig tillbaka flera hundra år, dock är det först när Ernest Hemingway upptäckte denna läskande kubanska drink som också världen omfamnar Mojiton. Vill man dricka en Mojito som Hemingway gjorde det, bör man precis som han slå sig ner på La Bodeguita de Medio i Havanna.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *