Klassiska rakprodukter från Proraso

Klassiska rakprodukter från Proraso

I dagens stressiga samhälle använder sig många av rakapparat eller det som man även kallar torrakning. Det finns dock många fördelar med våtrakning trots dess tidsåtgång. Rakhyveln kommer nämligen närmare huden och ger en slätare och därmed jämnare rakning. Resultatet blir helt enkelt bättre när den är rätt utförd.

För många är den italienska rakningskonsten något som många förknippar med den traditionella våtrakningen och då det gäller just det italienska finns det vissa produkter som är mer klassiska än andra. Om man har haft ärenden till en italiensk barberare är chansen stor att man fått stifta bekantskap med det italienska märket Proraso som är ett av de mest klassiska bland märken inom rakning och skäggvård för män.

Proraso är ett anrikt italienskt varumärke inom rakning och skäggvård som hållit sin position inom rakvård i tre generationer. Proraso grundades redan år 1908 av Ludovico Martelli, men det var först år 1948 som formeln till det som skulle bli världens första Pre-Shave utvecklades. I ett litet laboratorium utanför Florens experimenterade Piero Martelli med nya formler innehållande eucalyptus. Med sin friskhet blev detta grunden till Prorasos ikoniska doft som sedermera skulle bli en succé bland Italiens barberare.

Efterkrigstiden var även en tid när allt fler män börjar raka sig hemma och efterfrågan på Prorasos produkter växte snabbt. Ännu idag är Prorasos klassiska linje som baserad på samma ingredienser väldigt populär runtom i världen. Formler som är baserade på naturliga och pålitliga ingredienser, utan animaliskt ursprung.

Nedan finns samlat produkterna från Prorasos klassiska linje för de män som önskar en komplett samling av rakprodukter för våtrakning.

italienska proraso rakprodukter

Proraso Classic Green Vintage Shaving Set Gino är en samlarbox i plåt med en av Prorasos mest klassiska reklamaffischer på locket. Prorasos reklambilder från 1950-talet är nästan lika legendariska som deras rakprodukter och denna samlarlåda är en hyllning till historien om Proraso.

Prorasos Vintage Box innehåller tre produkter i full storlek med den ursprungliga Prorasodoften Eukalyptus, som lämpar sig för alla typer av hud och skägg. Den har en fräsch doft och behaglig formula som lämnar en kylande känsla efter sig.

proraso italienskt raklödder

Proraso Pre-Shave Cream var som nämnt, den allra första produkten i Prorasos sortiment och grunden för Prorasos popularitet. Denna kräm har en fyllig konsistens som gör skägget mjukt och skyddar huden samt förbereder den inför rakningen. Huden är som mjukast och mest avslappnad genast efter att man vaknat på morgonen, vilket gör att rakhyveln glider enklare mot huden. Därför rekommenderas det att man masserar krämen i en varm och fuktig skäggstubb antingen efter att man tvättat ansiktet eller efter duschen.

Det är kanske inte så vanligt att man på detta sätt använder sig av en förberedande kräm innan man applicerar sin rakkräm eller raktvål. Men detta gör alltså följande steg i rakningen betydligt enklare. Jag gillar verkligen hur denna kräm känns mot huden och jag kan verkligen rekommendera att man tar sig tiden att använda sig av en äkta ”Pre-Shave-kräm” innan man påbörjar rakningen.

proraso italienska rakprodukter

Som följande steg använder man sedan Proraso Shaving Soap, som alltså även finns i boxen. Detta är en kräm med en formula baserad på vegetabilisk stearin som gör krämen extra koncentrerad och fyllig. Krämen innehåller glycerin för att hyveln ska få bättre glid och minska risken för hudirritationer.

Ett tips från proffsen, dvs. riktiga barberare är att lägga på en varm och våt handduk innan man applicerar rakkrämen.

italienska proraso

Rakkrämen med sin fylliga och glansiga konsistens som ger bra glid vid rakningen.

Den tredje produkten i boxen är Proraso After Shave Lotion som är en gammaldags, alkoholhaltig aftershave som verkar kylande och uppfriskande på huden efter rakning. Efter en ordentlig rakning känns det verkligt uppfriskande när man applicerat denna och det känns som att man är redo för en dag på jobbet. Denna lotion innehåller även ingredienser som reducerar utslag och hudirritationer i förbindelse med rakning.

Ännu då det gäller raktvål, hur många har egentligen testat en rakborste vid applicering? Det finns många fördelar med att använda rakborste. För det första får man till ett bra lödder till rakkrämen med en rakborste, men framförallt handlar det om att den lyfter skäggstråna och gör att man får in lödder mellan dem. Detta gör att skäggstråna hålls resta, vilket leder till bättre glid över huden och en närmare rakning.

Om man går in till en barberare i Italien är sannolikheten stor att de använder sig av Prorasos rakborste. Denna är nämligen den mest använda rakborsten i Italien och mycket populär tack vare dess prisvärdhet. Rakborsten skall fuktas i varmt vatten och därefter skall man använda cirkulära rörelser för att arbeta upp ett krämigt lödder på fuktad hud. Efter rakningen är det viktig att rakborsten sköljs ordentlig i varmt vatten och torkas upp och ner.

Vid användning av raktvålen Proraso Shaving Soap Bowl skall en rakborste användas. Denna raktvål har fått mogna i kokkärlet i 10 dagar efter kokningen, vilket gör att tvålen får en mer koncentrerad konsistens.

reparations gel antiseptisk rakning

Om man av någon anledning fått skärsår vid rakningen finns det hjälp att tillgå bland Prorasos klassiska linje. Proraso Repair Gel är en antiseptisk gel med bakteriedödande och läkande verkan för användning på små skärsår. Vid applicering sluter sig såret efter några minuter och sedan återstår endast att skölja med kallt vatten för att ytterligare dra ihop porerna.

Den vanligaste typen av rakprodukter vid våtrakning är ändå olika typer av raklödder. För den som inte anser sig ha tiden att genomgå ovan nämnda skeden vid rakning kan raklöddret Proraso Shaving Foam rekommenderas. Denna går naturligtvis även att använda som en del av en mer omfattande rakningsprocess. Denna är ett fylligt och tjockt rakskum som förenklar rakningen för den som är mer bekanta med modernare typer av raklödder.

Sedan återstår det bara att välja vilken typ av redskap man skall använda för själva rakningen. För en äkta italiensk rakning i gammaldags stil finns även en rakkniv med utbytbara blad i rostfritt stål i Prorasos utbud.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *