Klassiskt och asiatiskt på årets sista konstauktion hos Bukowskis

Bukowskis Important Winter Sale

Den 1 december öppnar visningen av årets sista live konstauktion hos Bukowskis, Important Winter Sale. Det är alltid något av en magisk känsla att bläddra igenom en av dessa kataloger, som samlar tavlor, skulpturer, möbler, smycken och mer från hela världen. Det handlar inte nödvändigtvis eller, om vi ska vara ärliga, väldigt sällan om att köpa något.

Just den här auktionen samlar en väldig bredd av konstverk. Höjdpunkterna, flera i miljonklassen, innehåller svenska klassiker som tavlor av Zorn, Carl Larsson och Liljefors samt gustavianska bord och resesäkretärer av Haupt, men också några utländska, t.ex. en Warhol och Maximilien Luce. Bland smyckena finns en tiara från Boucheron och ett fantastiskt set i serien Panthère från Cartier.

Armband Panthère på Bukowskis konstauktion
Armband Panthère från Cartier. Foto: Bukowskis

Bland möblerna finns ett stort sortiment av vackra byråer och sekretärer från rokoko och barock, där några faktiskt inte är alls så dyra som de ser ut (och borde vara), samt antika orientaliska mattor.

Dessutom innehåller auktionen en hel del asiatiska antikviteter, från Kina och Japan, ur ett antal privata samlingar: buddha-statyer, kejserligt porslin, jadeföremål, fint exportporslin och asiatisk konst.

Några personliga favoriter

Utan hänsyn till pris eller andras åsikter har vi valt ut några favoriter från Bukowskis konstauktion.

Tavla av Lotte Laserstein på Bukowskis
Nora med parasollet, Lotte Laserstein (1938). Foto: Bukowskis

Den här tavlan av Lotte Laserstein, den tysk-svensk konstnären som förlorade sin familj till nazisterna och tvingades fly till Sverige, lyckas kombinera en känsla av vemod med vackra färger och ett väldigt modernt kvinnoporträtt.

Japanskt skrin på Bukowskis konstauktion
Dosa med metallarbete från Japan, 1800-tal. Foto: Bukowskis

Det är alltid något fascinerande med japanskt hantverk och landets sinne för detaljer. Här hade vi gärna samlat manschettknapparna.

”Fingerkrok”. Axel Peterson Döderhultarn

Carl Larsson och Zorn i all ära, men Döderhultarns statyer fångar det sanna bondsamhället Sverige med ett stort sinne av humor. Som hämtad rakt ur ”Emil i Lönneberga”.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *