Klockauktion på Bukowskis: SÄPO-klocka och sällsynt Speedmaster under klubban

Bukowskis klockauktion

Idag den 26 oktober är det dags för Nordens största klockauktion: Bukowskis Important Timepieces nr 643.

Även om auktioner numera hålls online, varje dag, sticker den här auktionen ut. Här samlar Bukowskis det bästa inom klockor som man fått in de senaste 6 månaderna. Totalt sett auktionerar man ut 115 föremål, inklusive 15 klockor från en privat Rolex-samling och 2 par manschettknappar.

Vintage Rolex
Vintage-Rolex från privat samling. Foto: Bukowskis

Ur som Patek Philippes Aquanaut och Nautilus, Audemars Piguets Royal Oak och Rolex Cosmograph Daytona i stål och guld toppar som vanligt auktionen. Här talar vi utropspriser på flera hundra tusen kronor upp till miljonen. Även en nästan ny Rolex GMT-Master II ”Meteorite”, med en urtavla gjort av polerad meteorit, finns bland dyrgriparna.

Klockauktionens höjdpunkter

Höjdpunkterna på auktionen är två lite ovanliga ur.

Omega Speedmaster 2915-1
Omega Speedmaster 2915-1. Foto: Bukowskis

Det första är en Omega Speedmaster referens ”2915-1”. Den här typen av Speedmaster är samma som 2017 blev den dyraste Speedmastern någonsin för över när den såldes på klockauktion hos Bukowskis för 2,2 miljoner kronor. Speedmastern är ju mest känd som ”månklockan”, men detta är ett exemplar från tiden innan Apollo-uppdragen (söker man en månklocka finns det också, en Omega Speedmaster ”Ed White” av samma modell som användes vid första amerikanska rymdpromenaden).

Sjöö Sandström SÄPO
Sjöö Sandström Royal Steel. Foto: Bukowskis

Det andra uret som sticker ut är en Sjöö Sandström Royal Steel i svart, tillverkad för SÄPO. Här talar vi äkta agentklocka, men om den spenderat åren i tjänst eller på ett skrivbord framgår inte.

Urban Jürgensen
Urban Jürgensen – anrikt klockmärke nu under ny ledning. Foto: Bukowskis.

På auktionen finns också ett antal klockor från danskgrundade, numera schweiziska, Urban Jürgensen. Det är ett klockhus med en mycket lång och lite rörig historia där finska klockgurun Kari Voutilainen nu tagit över rodret

Auktionen går av stapeln 26 oktober kl 19.00 på Arsenalsgatan 2 i Stockholm.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *