Gentlemannens garderob: Knickerbockers

Golfbyxor, äppelknyckarbyxor, knäbyxor eller Knickerbockers – kärt barn har många namn. Alla är egentligen namnet på ett och samma klädesplagg, en byxmodell som slutar vid knäna och som fästs strax nedanför knät med ett spänne. I engelskan används även orden Knickers, Breeches och Breeks för knäbyxan.

Redan under 1700-talet fanns knäbyxan representerad i olika samhällsklasser. Utan att gå desto närmare in på historien bakom knäbyxan kan det konstateras att en tidig modell av de knäbyxor som blev så populära i stora delar av världen i början av 1900-talet hade sitt ursprung från 1840-talet då byxan blev en del av laget ”New York Knickerbockers” uniform. Därifrån härstammar även ordet Knickerbockers eller Knickers som alltså ofta använts för knäbyxan.

Via brittiska golfspelare spred sig knäbyxan i början av 1900-talet över resten av Europa och blev populär även bland cyklister eftersom den saknade de fladdrande byxben som annars riskerade att fastna i ekrarna. Förutom inom golfen och cyklingen var knäbyxan även populär bland skidåkare och som en del av engelsmännens tweeddräkt vid jakt. Att knäbyxan är populär bland engelsmännen vid jakt ännu idag visar det stora utbud av knäbyxor som finns bland flera anrika brittiska märken.

I Sverige kallades knäbyxorna ofta också för äppelknyckarbyxor under sin populäraste period, som inföll någon gång mellan 1930-1950-talet. Detta eftersom de ofta bars av pojkar som lätt kunde gömma stulna äpplen i de vida byxbenen.

För att beskriva de olika längderna på knäbyxan använder man sig ofta av uttrycken plus twos, plus fours och ända upp till plus eights. I golfkretsar är knäbyxan känd som plus fours, eftersom den vanligaste golfmodellen har fyra tum längre byxben än den ursprungliga basebollbyxan.

Trots sitt rika arv har knäbyxan numera förlorat en stor del av sin användarkrets, speciellt inom idrotten, men även inom andra områden. Nedan finns lite inspirationsbilder för att påminna om knäbyxornas mångsidiga användningsområden framförallt under första delen av 1900-talet. Längst ner hittar man också några förslag på var man numera hittar dessa knäbyxor av klassisk modell i tweed.

Knickerbockers från Gazette of Fashion år 1862.

Från boken Travers’ Golf Book från år 1913.

Från R.H. Macy & Co och deras katalog för våren och sommaren år 1911.

Baseball-spelarna Roger Peckinpaugh och Larry Doyle år 1914.


Deltagare i curling i Olympiska spelen i Chamonix år 1924.

Edvard VIII och Georg VI av Storbritannien i olika typer av knäbyxor för ridning och golf. Det sägs ha varit Edvard VIII som introducerade knäbyxor av modellen Plus Fours till amerikanerna under en diplamatresa år 1924.

 

I Januari 1934 konstaterades det i den tidens modebibel Esquire Apparel Arts att populariteten hos det som de kallade ”Cold Weather Sports” hade ökat så kraftigt att de kläder som behövs för dessa aktiviteter har blivit viktiga att ta i beaktande som en del av garderoben för gemene man.

Nämnda publikation gavs ut kvartalsvis för handeln i syfte att tjäna som inspiration till hur de bäst klädda männen klädde sig. Vid denna tidpunkt var modet inte lika lättillgängligt som nuförtiden och därför blev Apparel Arts en oumbärlig inspirationskälla för vilka kläder man skulle rekommendera sina kunder.

Efter andra världskriget tappade Esquire Apparel Arts i popularitet och omvandlades till GQ (Gentleman’s Quarterly) år 1957.

Att knäbyxan var en viktig del av vintersporten under 1930-talet framgår klart från Apparel Arts. Där benämns den lämpliga byxan för just aktiviteter i kallt väder ”Knicker Breeches” och skulle helst vara i tjockt tweedtyg av modellen Harris Tweed. Till dessa tjocka stickade knäsockor som håller värmen.

Enligt texten till denna bild exemplifierar denna klädsel de bästa klädda männen vid de klassiska skidorterna Chamonix, St. Moritz och Lake Placid. Nämnda skidorter var populära bland de mest förmögna i början av 1900-talet.

I texten till denna bild passar skribenten på att nämna det stilmässigt olämpliga med att knäbyxorna vid denna tid hade en tendens att bli allt längre. I detta sammanhang nämndes modellerna plus six och plus eight, som alltså var aningen längre än den mest klassiska modellen av knäbyxor plus four. Det är modellen plus four som syns på bilden.

Här är en rekommenderad outfit som kan användas vid alla typer av vintersporter, oavsett om det handlar om skridskoåkning, skidåkning eller kälkåkning. Knäbyxorna är en korsning mellan traditionella knäbyxor och ridbyxor och tillverkade i ett tungt grått tweedtyg.

En sista inspirationsbild från Esquire Apparel Arts där skribenten framhåller österrikiska Kitzbühel som den främsta orten då det gäller inspiration för vintermodet.

Var hittar man då snygga modeller av knäbyxor eller knickerbockers nuförtiden? Hos anrika brittiska märken som Oliver Brown och Harris Tweed Shop hittar man naturligtvis dessa. Speciellt hos nätbutiker som fokuserar på jakt finns många alternativ att välja bland. Brittiska märket Cordings, som grundades redan 1839 och som innehar ett brett utbud av prisvärda modeller på knäbyxor av hög kvalitet.

Här hittar man också kavajer, kepsar och sockor i matchande färger. Det är något underskattat då det gäller att hitta en snygg outfit.

Plus Fours i Herringbone Tweed från Cordings.

Ytterligare en modell av plus fours i tweed i Windowpane-mönster.

Knäbyxor i Loden från brittiska Alan Paine.

För den som hellre handlar från svenska nätbutiker finns bland annat dessa knäbyxor från brittiska Bladen hos Tweed Country Sports. Den fysiska butiken finns på Rörstrandsgatan 17 i Stockholm.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *