Konsten att jämföra lån online

jämför lån online

Människor jämför sina olika alternativ på daglig basis. Det kan handla om allt ifrån vilken skjorta man ska ta på idag, vilken middag man ska laga eller något helt tredje. Anledningen till att man jämför sina alternativ är för att öka chanserna att man väljer den absolut bästa valmöjligheten. Vid vissa tillfällen är det dock mer avgörande att noga jämföra sina möjligheter. Detta gör sig inte minst gällande när det kommer till större investeringar och mer omfattande val i livet.

Det finns en anledning till att man går på bostadsvisningar, provkör bilar innan bilköp och tänker sig om två gånger innan man byter jobb – det handlar kort och gott om att utforska sina möjligheter, väga för- och nackdelar mot varandra och skapa sig en överblick. Magkänsla i all ära, men den största tryggheten kommer om man först har tagit sig tiden att tänka igenom sitt beslutsfattande. 

Även om majoriteten troligtvis är fullt medvetna om fördelarna med att jämföra sina alternativ så har man inte alltid vare sig tid eller energi till det. Tidspress kan vara en bidragande faktor till förhastade beslut, vilket kan ha en betydning speciellt när det kommer till online finansiering. Många använder sig nämligen av till exempel ett sms lån som en hjälpande hand i situationer med oförutsedda kostnader. Det är sällan så att bilen skickar ett meddelande om att den nog inte kommer starta imorgon, eller att vattenrören ger ett heads-up om att det kommer en vattenläcka nästa vecka. Behovet för ekonomisk stöttning kan med andra ord komma med kort varsel och då kanske man väljer att gå med ”första bästa”. Har man tur lyckas man träffa rätt på första försöket, men man ökar oddsen betydligt om man gör lite efterforskning innan. 

Fördelarna med att jämföra lånemöjligheter

Det finns som sagt många fördelar med att jämföra sina lånealternativ innan man skickar in en ansökan. Det handlar om att ta utgångspunkt i den individuella situationen och försöka hitta ett alternativ som passar bäst till just den. Långivarna är många och lånealternativen ännu fler. Det innebär att det mest sandsynligt finns en perfekt match där ute. Dock medför det stora utbudet även att man kanske måste leta lite extra för att hitta 10-poängaren. Att jämföra ökar chanserna att få tag på ett lån med en rimlig ränta, ett passande lånebelopp och en rimlig löptid – schyssta villkor helt enkelt. Dessutom kommer själva jämförelseprocessen i sig göra att man får lite mer tid till att tänka över beslutet att ansöka överhuvudtaget. Därmed kan man undgå att kasta sig ut i något utan vidare eftertanke. 

Jämför lån online – så går det till

Ett snabbt och smidigt sätt att jämföra valmöjligheter på är att använda sig av en online jämförelsetjänst. Moneezy är en kostnadsfri tjänst för att jämföra några av de främsta långivarna på den svenska marknaden. Processen är allt annat än komplicerad; man anger önskat lånebelopp och önskad löptid, och på nolltid blir man presenterad för en lista med olika långivare. Listan med kreditgivare är alltså skräddarsydd utefter de angivna önskemålen. Denna metod är mycket mer tidseffektiv än att man manuellt ska sitta och läsa på om alla långivare – för kreditgivare finns det gott om. En annan fördel med jämförelsetjänster är att de samarbetar med trovärdiga och seriösa aktörer.  

Att tänka på i sitt jämförande – olika typer av lån

Precis som att det finns en stor uppsjö av långivare/banker så finns det ett hav av olika typer av lån. De olika lånetyperna är ägnade olika ändamål och det är en bra idé att försöka tillpassa lånet utefter syftet med det. Privatlån är vanligtvis ett större lånebelopp mellan 10 000 kr och 500 000 kr, medan ett snabblån typiskt är ett lånebelopp mellan 500 kr och 10 000 kr. Det är alltså en viss skillnad på lånebelopp och man bör inte låna mer än vad man faktiskt behöver. I stället ska man låta behovet och den ekonomiska situationen avgöra summan. Det finns även specifika kategorier såsom bland annat båtlån och billån, som är tänkt att finansiera köp av båt eller bil. Ansöker man på ett företags vägnar är det företagslånen som är av störst intresse. Förutom själva lånebeloppet är det även viktigt att kolla på vilken löptid man kan välja, lånets ränta samt eventuella andra tillkommande avgifter. 

Avslutningsvis ska det slås ett extra slag för vikten av att sköta sin återbetalning. Det är viktigt att man, redan innan man ansöker, skaffar sig en överblick över privatekonomin och frågar sig själv om man klarar av återbetalningen. Anledningen till det är att man inte ska sluta upp i en mer ekonomiskt pressad situation än vad man befann sig i innan lånet. Har man det i bakhuvudet och jämför sina lånealternativ är man på god väg att hitta det alternativet som uppfyller ens önskemål. En online jämförelsetjänst hjälper en gott på vägen och gör det mer överkomligt. För med rationalitet och fakta i bagaget kan vi fatta bättre beslut, eller hur? 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *