Konsten att ta det lugnt

Nu har de flesta av oss haft julledigt i några dagar, vissa av oss kan till och med ha ledigt i flera veckor. För de som brukar ha fullt upp under vardagarna kan denna ledighet leda till otålighet och allmän seghet då man äntligen får tillfälle att slappna av. Det är inte alls ovanligt att man kan känna sig ännu tröttare än vanligt trots att man har tillfälle att sova ut ordentligt under dagarna.

För personer med höga ambitioner kan det leda till stress ifall tröttheten gör att man inte når de målsättningar som man lagt upp inför ledigheten. Det är nämligen inte alltför ovanligt att man inför ledigheten lägger upp ett fullspäckat program på privatsidan över saker som borde hinnas med. Jag tillhör denna kategori av människor som i regel lägger upp orealistiska målsättningar för ledigheten, bara för att under de sista dagarna konstatera att det mesta lämnade ogjort. Under de senaste åren har jag visserligen blivit bättre på att slappna av, men visst händer det ibland att jag ännu får dåligt samvete över att jag är för lat under de lediga dagarna. Egentligen borde man inte vara så hård mot sig själv för att man tar det lugnt ibland. Dåligt samvete kan visserligen vara ett tecken på ambition, men för att kunna köra på för fullt behövs i allmänhet lugnare perioder när man får tillfälle att ladda batterierna.

En sak som jag märkt att gör mig avslappnad och som dessutom hjälper mig organisera mina tankar och få mitt liv mer strukturerat är att i lugn och ro sätta mig ner och antingen läsa inspirationslitteratur eller planera inför framtiden under min ledighet. Under dessa perioder och speciellt inför ett nytt år är det ett perfekt tillfälle att göra upp ett ”bokslut” över året och se över vad man uppnått under det gångna året. För mig känns det dock ännu mer motiverande och inspirerande att planera för det nya året och de målsättningar och utmaningar som jag vill uppnå.

Summa summarum, behåll med gott samvete pyjamasen på, slappna av och låt fantasin flöda. Det nya året är den perfekta startpunkten på ett ännu bättre liv!

PicsArt_1388128102757

Pyjamas: Derek Rose

Tofflor: Stubbs & Wootton

Jordglob: Alnilam

Bok: Brooks Brothers

Lykta: Tom Dixon

Soffa: Steinhafels

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *