Konsten att välja rätt golv

konsten att välja rätt golv

Drömmer du om ett nytt golv i hemmet? Det finns en hel del att överväga för att välja rätt golv.

Golvet i ditt hem definierar hemmets uttryck och känsla mer än du kanske tror. Det utgör ramen för själva stilen och inredningen, men det spelar också en stor roll när det gäller komfort. Därför måste ett golv väljas noggrant. Ett bra golv i hemmet är inte bara dekorativt, det ska även tåla vardagslivets alla utmaningar. Med så oändligt många valmöjligheter kan det kännas svårt att välja rätt golv för just ditt projekt. Här är fyra tips du kan ta med dig när du ska välja ett nytt golv.

1. Sök inspiration

Idag finns det allt ifrån laminat, vinylklickgolv till parkett- och trägolv att välja mellan. Golv kan vara både vackra, eleganta, råa och tidlösa, och det handlar om att göra rätt val av material, få lagt golvet ordentligt och inte minst att hålla det snyggt om du vill uppnå ett bra resultat.

Trägolv är gjorda i alla typer av trä och typerna är många – det finns trägolv i olika färger och struktur. Varje typ har sina fördelar, och när du ska välja ett nytt golv är det en bra idé att leta efter och söka inspiration så att du gör rätt val.

2. Slitstyrkan har betydelse

Det finns några praktiska element som spelar in när du väljer ett nytt golv. Du måste överväga var i huset golvet ska placeras och hur hög slitstyrka du behöver. Ska det vara lätt att rengöra och hålla länge eller spelar utseendet mest roll? Här spelar också ytbehandlingen in och du måste komma ihåg detta när du väljer golv.

Om golvet ska vara i köket eller entrén måste det kunna klara både smuts och slitage. Om du har små barn behöver du kanske inte välja ett obehandlat golv utan välja ett där du enkelt kan torka bort sås utan att få fläckar. Då kan exempelvis ett vinylklickgolv vara det bästa valet.

3. Golvets hårdhet spelar in

Du måste ta hänsyn till golvets hårdhet när du väljer golv, framförallt när det kommer till trägolv – om du väljer ett mjukt golv är det större risk att få märken i golvet från till exempel stilettklackar. Ett hårt golv har större motstånd och större nötningsbeständighet.

4. Kom ihåg husets stil

Oavsett om du är på jakt efter ett utomordentligt vackert eller riktigt praktiskt golv, bör du alltid ha husets arkitektur i åtanke när du väljer det. Titta runt i rummet där golvet ska läggas och överväg hur stilen är – och se till att du väljer ett golv som passar husets stil.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *