Kostymutförsäljning på Kungliga Operan

Foto: Unn Tiba

Kungliga Operans dekorverkstäder i Nacka slår upp portarna och tömmer delar av kostymförråden. Den 7-8 september får allmänheten möjlighet att fynda bland 4000 plagg (!). Under hösten arrangeras vidare en digital auktion med kostymer och rekvisita ur Operans förråd samt en exklusiv auktionskväll i Operans Guldfoajé med guldkorn ur Operans arkiv.

Kungliga Operans kostymateljé har en unik position bland världens få kvarvarade operaskrädderier, här görs allt fortfarande från grunden. Varje kostym sys specifikt för en roll – och en sångare eller dansare. Och kostymerna är många gånger designade av kända namn. Utförsäljningen är ett led i Operans hållbarhetsarbete och en vilja att hantverksmässigt tillverkade kostymer kan återvinnas.

Vi måste rensa i förråden eftersom de idag är överfyllda. Extra roligt är att de nu kommer till användas och synas i olika sammanhang. Samtidigt vårdar vi vårt kulturarv då vi är väldigt noga med att behålla en och annan kostym för eftervärlden för att t ex kunna visas på en utställning. Det kan t ex handla om att en speciell solist burit kostymen, säger Operans kostymchef Michael Glas.

Flera legendariska kostymtecknare har skapat kostymer som nu erbjuds till försäljning. I det gigantiska utbudet – ca 150 – 200 kostymvagnar – återfinns dessutom Lennart Mörks kostymer till Ingmar Bergmans legendariska uppsättning av Backanterna och Marie Lindqvists kostym till baletten Peer Gynt.

Delar av Kungliga Operans hantverksskatt av kostymer går under klubban i två auktioner och en utförsäljning under hösten 2018. På bilden: föreställningsbild från Backanterna, i regi av Ingmar Bergman, som hade premiär på Kungliga Operan i november 1991. För kostymdesignen stod legendariske Lennart Mörk. Musik av Daniel Börtz. Foto: Bengt Wanselius
Sylvia Lindenstrand som Dionysos i Backanterna, regisserad av Ingmar Bergman, kostymdesign av Lennart Mörk. På en av auktionerna kommer motsvarande repetitionscape, buren av Lindenstrand, auktionernas ut. Foto: Bengt Wanselius
Marianne Odencrants som Nattens Drottning i Mozarts Trollflöjten. Kostym av Lars Rudolfsson. Operan hade premiär på Kungliga Operan i september 2000. Foto: Unn Tiba

Priserna ligger mellan 50 till 1000 kronor per plagg/kostym. Under båda dagarna kommer nya kostymer att plockas fram kontinuerligt – ständigt nya plagg till försäljning.

TID: fredag 7 september kl. 12.00-20.00, lördag 8 september kl. 10.00-20.00
PLATS: Operans dekorverkstäder i Gäddviken, Kvarnholmsvägen 56, Nacka
https://www.operan.se/repertoarsida/kostymutforsaljning/

Kostym- och rekvisitaauktion

Under oktober sker en digital auktion ONLINE på Tradera där speciella objekt kommer att auktioneras ut – en chans att fynda även för dem som inte har möjlighet att komma till Operan.

Veckan före utförsäljningen visas några av kostymerna och deras historia på Kungliga Operans Facebook-sida och Instagram.
PLATS: operan.se

Auktionskväll på Operan

De mest exklusiva objekten kommer att auktioneras ut vid ett speciellt event i Operans Guldfoajé den 24 oktober. Dessa guldkorn ur Operans arkiv och förråd ska visas på ett spännande sätt där exempelvis dansare och sångare visar kostymer på en catwalk. Auktionen erbjuder 20 kostymer och 20 dekorobjekt samt fem exklusiva upplevelser på Kungliga Operan.

TID: 24 oktober
PLATS: Guldfoajén, Kungliga Operan

Visste du att?

35 personer skapar alla kostymer och hattar till Kungliga Operans föreställningar. Undantag: skor. Bland yrkeskategorierna finns dam- och herrskräddare, tillskärare, hattmakare, sadelmakare, färgare och inte minst kostymservice som ansvarar för allt det som rör kostymernas logistik och omvårdnad.

En tutu (en kvinnlig dansares speciella kjol) tar ca 40 arbetstimmar att göra. Till en tutu går det åt ca 10 meter tyg på 150 cm bredd.

Winston Churchills favoritparfym

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *