Kräftskivan – En svensk tradition

kräftskiva säsong augusti 2020

Ordet kräftskiva började användas under 1930-talet för att beskriva den traditionella svenska fest som vi håller i samband med kräftskivesäsongen under sensommaren och hösten.

Traditionellt sett har kräftfisket börjat den 7 augusti kl. 17.00, men år 1994 tog förbudet mot kräftfiske bort. De flesta väljer ändå att inleda ätandet av kräftor i början av augusti och visar på betydelsen av traditioner i vårt land.

Kräftskivan som tradition

Kräftskivan i det format vi idag känner igen den kom igång redan under de första decennierna under 1900-talet. Festandet har sitt ursprung i borgerliga kräftsupar under 1800-talet.

Kräftor nämns för första gången i litteraturen i ett brev från Erik XIV till fogden på Nyköpinghus år 1562, Där befalls kungen att ta in så mycket kräftor som det bara är möjligt inför syster Annas bröllop.

Historien kan också berätta att Erik XIV odlade kräftor i vattenfyllda vallgravar runt Kalmar slott.

Kräftor i kokböcker

I en av de tidigaste kända kokböckerna i Sverige, Kajsa Wargs kokbok från 1755, finns recept på hur du lagar kräftkorv, kräftkaka och stuvade rudor med kräftstjärtar.

När kräftor började ätas hela kokades de som idag, men serverades ännu rykande varma. Det var inte innan slutet av 1800-talet som vi började äta kräftorna kalla, där man lät dem svalna i eget spad för att serveras med kvistar av krondill som dekoration.

Kräftskivan idag

Idag är kräftskivan en av de traditioner som starkast förknippas med svenskhet. Det skall vara svenska kräftor, knäckebröd, snaps, västerbottensost, dill, potatis och tillbehör som svenska flaggor på bordet.

Huvudrätten består av hela kräftor som är kokade i en lag av vatten, salt och socker samt rikligt med dillkronor. I största delen av Sverige är det flodkräftor och signalkräftor som gäller, med det på västkusten förtärs havskräftor.

För kräftätandet används oftast skaldjursgaffel och en kräftkniv för att bryta klospetsen och komma åt kloköttet.

De vanligaste dryckerna är brännvin öl och sockerdricka och till brännvinet sjungs snapsvisor, där Helan går är den vanligaste. Den klädsel som förknippas med kräftskivan är kräfthattar, förkläden och haklappar.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *