Kreativa geniers dagliga rutiner

kända personers rutiner

Vill du bli nästa stora kreativa geni i stil med Franz Kafka eller Pablo Picasso? Då kan du göra klokt i att studera de rutiner som några av historiens största genier hade.

Som vi nämnt i flera sammanhang är de dagliga rutinerna av stor betydelse för de resultat som vi kommer att få. Även om flera av nedan nämnda personer bevisligen hade talang för det de ägnade sig åt, hade de flesta av dem vissa speciella rutiner som de följde dag ut och dag in.

Olika typer av rutiner

I boken Daily Rituals av Mason Currey finns samlat många kreativa genier och deras dagliga rutiner. Här kan vi också se att det finns många olika vägar att gå då det handlar om hur man lägger upp sin dag.

Tidiga morgonrutiner

De senaste åren har många berömda män och kvinnor talat varmt för de tidiga morgonrutinerna. I boken hittar vi vissa extremfall gällande detta.

Bland annat Haruki Murakami går och lägger sig tidigt och stiger upp redan runt 4-tiden på morgonen. Han är även beroende av att få in ett löppass per dag, något som vi även kunnat läsa om i hans bok Vad jag pratar om när jag pratar om löpning.

Nattugglan

Att det även går att lyckas som nattuggla visar det faktum att många kända kreativa artister haft sena vanor.

Bland personer som gillade utföra kreativt arbete i skymningen snarare än i dagsljus märks kreatörer som Pablo Picasso, Sigmund Freud och Gustave Flaubert.

Vi kräver olika mängd sömn

Det är också intressant att studera sömnrutinerna hos dessa personer. Många av de personer som finns i boken verkade klara sig på väldigt lite sömn.

Voltaire och Charles Darwin var två personer som sov endast 4 timmar per natt, medan Franz Kafka ägnade sig åt ”powernaps” på ett par timmar dagtid. Detta kan också förklaras med att han under större delen av sitt liv som författare jobbade med försäkringsärenden dagtid.

Hur du hittar tid för din passion vid sidan om jobbet

Många av oss jobbar hos företag, medan vi drömmer om att någongång kunna starta eget inom ett område som vi brinner för. På bilderna nedan ser vi att några av personerna hade andra jobb vid sidan om de kreativa yrken de blev kända för.

Flera hade dock lyckan att kunna undervisa i de yrken som även var deras fritidsintressen. Speciellt vanligt med så kallade 9-17 jobb var det alltså inte bland nedan nämnda personer.

Historiska genier och deras dagliga rutiner

Nedan finns lite intressant infografik sammanställt med rutinerna hos många av de personer som finns nämnda i boken Daily Rituals av Mason Currey. Vem vet kanske du kan lära dig ett och annat från dessa kreativa genier för hur du skall lägga upp din dag?

Du förstorar bilderna genom att klicka på dem.


Want to develop a better work routine? Discover how some of the world’s greatest minds organized their days.
Click image to see the interactive version (via Podio).


Keen to develop better work habits? Discover how some of the world’s greatest minds scheduled creative work into their daily routines.
Click image to see the interactive version (via Podio).

zvc

From early birds to night owls – discover the sleeping habits of some of the world’s greatest minds.
Click image to see the interactive version (via Podio).

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *