Kreditkortets utveckling genom historien

kreditkortets historia

Numera är kreditkortet en så normal del av vardagen för många att man inte ens tänker på hur kort tid dessa egentligen funnits historiskt sett. Här tar vi en närmare titt på kreditkortet och dess utveckling från begynnelsen till hur det ser ut idag.

I dagens läge finns många olika kreditkort som erbjuds av en stor mängd olika aktörer. Kreditkort är ett ”vilande lån” som vid behov finns redo att användas på ett kort. När du handlar med kreditkortet får du en skuld hos kreditbolaget som kan betalas tillbaka på olika sätt, oftast via en faktura.

Kreditkorten i dagsläget

De två vanligaste korten på marknaden för både privatpersoner och företag är VISA och MasterCard. Med dessa kan du handla direkt i en fysisk butik som har en kortterminal eller i en nätbutik och dessa fungerar över hela världen. Deras kort erbjuds av ett stort antal företag och banker. 

Med tanke på alla alternativ som finns bland kreditkorten kan det vara en utmaning att hitta rätt i djungeln. Numera är det inte endast banker som erbjuder kreditkort, även många företag har egna kreditkort där man får bonusar och erbjudanden exklusivt från deras butiker eller kedjor. Här kan nämnas bland annat NK Nyckeln Mastercard som ger poäng hos varje köp hos NK:s varuhus, reseförsäkring och förtur till rean – bara för att nämna ett exempel.

När du väljer kreditkort bör du därför ta reda på vad som är viktigast för just dig och jämföra kreditkort utefter dessa kriterier. Som tur finns det utmärkta jämförelsesajter, där du har samlat alternativen och på ett överskådligt sätt kan jämföra dessa. Om du innan valet vill ha samlat alla de fördelar och nackdelar som finns gällande respektive kort ansök om bäst kreditkort här, eftersom detta gör processen betydligt enklare.

Användningsändamålet kan skilja sig rejält åt mellan olika personer. Det bästa kreditkortet är därför oftast det som passar dina shoppingvanor bäst. Ett kreditkort från ett flygbolag har för det mesta bonuspoäng som du kan använda på resor, medan en butik oftast har förmåner och erbjudande på matvaror.

En tillbakablick i kreditkortets historia

Handel på kredit är något som funnits med mycket länge. Vid början av 1900-talet såldes många varor fortfarande av kringresande gårdfarihandlare, ofta på kredit på grund av familjernas brist på pengar. I städerna dominerades handeln av ett antal mindre och specialiserade butiker. Vid denna tid gav många butiker, speciellt på lokal nivå, kredit till kunderna för att hålla igång affärerna. Eftersom det var en så kallad öppen kredit där köpmannen skrev upp krediten i en låne- eller kreditbok var tillit av stor betydelse.

De första kreditkorten blev utvecklade av butiker i städer för att möta behovet på mer avancerade metoder för att hålla koll på sina kunder än genom en kreditbok. Eftersom kundunderlaget här var betydligt större än på landsbygden var det svårare att bygga upp kundrelationerna på samma sätt.

Lösningen blev kreditkort som gjordes upp till de kunder som kunde få kredit hos butikerna. Dessa var till en början väldigt enkla och gjorda av papp eller papper. Vissa mer avancerade varianter av kreditkort var de brickor i metall, så kallade ”Charge Coins” som fanns i USA redan under 1880-talet. Dessa gick dock oftast att använda endast i en butik, som hos amerikanska Macy’s som var en av pionjärerna i användning av kreditkort bland sina kunder. Nordiska Kompaniet var först ut i Sverige med kreditbrickor i brons för stamkunder under 1920-talet. De hade kontonumret ingraverat på ena sidan och det krävdes stabil ekonomi för att beviljas dessa brickor. Det var de bästa stamkunderna som blev tilldelade kreditbrickor och en del damer syntes med kreditbrickan hängande kring halsen som smycken, som den statussymbol de var.

Kreditbrickor som användes av stamkunder på NK under 1920–1940-talen. Bild: Kungliga Myntkabinettet.

Det första moderna kreditkortet

Det första egentliga kreditkortet i modern mening skapades år 1950 av amerikanen Frank McNamara. När han år 1949 skulle betala sin nota på en restaurang i New York märkte han att han glömt plånboken hemma och att han dessutom saknade kontanter. Han löste detta genom att skriva sitt namn på ett visitkort och fick betala middagen i efterhand.

Detta gav idén att starta ett företag som kunde agera mellanhand för kunder som ville skjuta upp sin betalning hos restauranger. Istället kunde man i slutet av månaden betala räkningen direkt till Diners Club. Till en början fungerade konceptet enligt samma principer som äldre tiders system med att ”handla på krita”. Här skrev restaurangen upp vad som inhandlats och tog sedan betalt för allt i slutet av månaden. Detta blev dock ohållbart i längden då restaurangerna ofta låg ute med fordringar i 25-26 dagar.

Kreditkort från Diners Club från mitten av 1950-talet. Bild: Diners Club.

För att finslipa konceptet lanserade Diners Club ett system där de betalade kundens räkning, där kunden efter det fick betala Diners Club i slutet av månaden – precis på samma sätt som kreditkorten fungerar idag.

Till en början var kreditkortet främst riktad till restaurangbranschen och Diners Club hade 20 000 användare redan det första året. Numera är Diners Club en jätte med drygt 9 miljoner anslutna inköpställen i runt 200 länder.

I slutet av 1950-talet började även bankerna fundera över möjligheterna att använda kreditkort både på nationell och internationell nivå. Det som senare skulle bli Visa började som BankAmericard år 1958 och var uppkallat efter Bank of America. Detta nya kort var ett kreditkort där användaren kunde betala tillbaka krediten över tid och var alltså ytterligare ett steg mot ett modernare kreditkort.

En av de större aktörerna på marknaden i nuläget, American Express, grundades faktiskt så tidigt som år 1850. Men till en början specialiserade sig företaget på postanvisningar och resecheckar och konkurrerade således snarast med US Postal Service. År 1958 började American Express med ett Charge Card för resor och underhållningsavgifter och lanserade kortet i plast 1959.

Det sista steget mot det moderna kreditkortet

Det sista steget mot ett modernt kreditkort kunde sägas ha tagits när konceptet med revolverande eller rullande kredit lanserades av varuhuset Strawbridge & Clothier i USA under 1960-talet. Nu behövde inte längre användaren betala hela kreditbeloppet i slutet av faktureringscykeln, utan kunde låta krediten löpa vidare till nästa månad. Detta gav mer flexibilitet, men samtidigt gav det också högre kostnader i form av räntor om man inte betalade tillbaka hela beloppet på en gång. Numera har så gott som samtliga kreditkort rullande kredit.

På 1960-talet kom även kreditkort i plast i allt större användning i USA. Nordiska Kompaniet var faktiskt pionjär i Sverige även här, när de i början av 1960-talet lanserade Sveriges första kredit- och kontokort i plast.

Även om det var populärt med kreditkort även innan var det först på 1980-talet som bankerna på allvar började inse potentialen hos kreditkortet. Den ekonomiska optimismen runtom i världen gjorde att man tog alltmer lån och krediter. Det gjorde även att bankerna började tjäna allt mer på kreditkorten och marknadsföringen blev mer offensiv.

Startpunkten för fördelsprogrammen började i och med att Citibank och American Airlines år 1989 började samarbeta genom att erbjuda ägare till kreditkort bonuspoäng på flygresor. Detta skulle bli mycket populärt och numera finns olika bonusar på många olika kreditkort. 

Mycket har alltså hänt enbart under några decennier gällande kreditkorten och utvecklingen fortsätter. Därför har det blivit allt viktigare att hålla reda på vilka förmåner respektive kreditkort innehåller innan man gör sitt val bland de många alternativ som numera finns på marknaden.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *