Kreditlån för rörelsefrihet i ekonomin

kreditlån

Att ha utrymme i ekonomin ger frihet och i idealfall skall du ha åtminstone ett par månadslöner sparade för oförutsedda händelser. Men i vissa livssituationer kan det av olika orsaker vara svårt att spara ihop till en buffert.

För den som vill vara proaktiv kan ett kreditlån vara ett alternativ att tillfälligt skapa rörelsefrihet i ekonomin. Här betalar du nämligen enbart ränta på det lån du utnyttjar.

Vad är kreditlån?

Ett kreditlån är precis som namnet antyder ett lån som du kan ta för att utnyttja när behovet finns. Det är många som väljer att ansöka om ett större belopp än för det dagsaktuella behovet, eftersom du endast betalar ränta för den del av krediten som du utnyttjar.

Ett kreditlån liknar alltså till stora delar ett vanligt kreditkort. Skillnaden är att du sällan behöver ett fysiskt kort, utan du loggar helt in med BankID hos långivaren där du snabbt kan föra över pengar till ditt vanliga bankkonto.

Var hittar du bästa kreditlån?

Det finns flera aktörer på nätet som erbjuder kreditlån numera. Dessa hittar du enklast genom att gå in hos någon av de jämförelsesajter som finns online. Bland annat välkända sajten ”Allt om smslån” har under under en skild sida samlat de långivare som erbjuder kreditlån. Denna sida hittar du här, Alltomsmslan.se/kreditlan.

Fördelen med dessa jämförelsesidor är att de på ett enkelt och visuellt tilltalande sätt jämför olika långivare mellan varandra. Det gör att du slipper gå in hos varje enskild långivare när du söker lån.

Istället kan du söka hos en sida där man samlat alla långivare och kolla bland de faktorer som är viktiga för just dig. Du får bland annat fram vilka lånebelopp du kan ansöka om, återbetalningstid och ifall lånet har kreditupplysning via UC. Vill du hitta mer information om långivaren kan du också gå in på recensionen som jämförelsesidorna sammanställt.

Kreditlån utan kreditupplysning

Det är många som söker kreditlån utan UC. Det innebär helt enkelt att dessa lån erbjuds utan kreditupplysning via UC AB, som är den upplysningscentral som de flesta storbanker använder sig av.

Om du har många förfrågningar hos UC (Upplysningscentralen) kan det leda till att du får svårare att få lån från banker i framtiden. Det kan göra det krångligt för dig om du bland annat om du önskar söka om bostadslån i framtiden. Därför bör du undvika att ha många förfrågningar där.

De flesta av de kreditlån som du hittar på nätet är utan UC. Oftast är det bolag som Creditsafe eller Bisnode som används istället.

Kreditlån utan säkerhet

En annan sak som gör kreditlån populära är att de kan erbjudas utan säkerhet. När du söker större lån som bolån eller billån behövs alltid säkerhet i form av personlig borgen samt andra säkerheter för att kunna få lån. Du behöver också gå in med en kontantinsats i de flesta fall. Fördelen är såklart att du får betydligt lägre ränta på lån med säkerhet.

Fördelen med lån utan säkerhet är att du själv kan bestämma över ditt lån, utan att blanda in andra. Det betyder att du måste betala högre ränta för att kompensera för den kreditrisk som långivaren tar.

De vanliga grundkrav som finns på ett kreditlån är att du över minst 18 år gammal och folkbokförd i Sverige. Du behöver också i allmänhet kunna uppvisa deklarerad inkomst, samt inget aktivt skuldsaldo hos Kronofogden. Grundkraven skiljer sig dock beroende på långivare.

Ta personligt ansvar

Om du tar ett lån utan säkerhet blir det extra viktigt att du har koll på din ekonomi och verkligen ser till att inte låna mer än du har råd med. Annars riskerar räntan snabbt att galoppera utom kontroll. Det skall alltid finnas en klar plan för hur du snabbt betalar bort lån utan säkerhet för att undvika onödiga räntekostnader.

Kom ihåg att ingen annan än du själv är ansvarig för din ekonomiska situation. Kreditlån kan vara ett bra sätt att ge rörelsefrihet i ekonomin om de används på rätt sätt.

Det viktigaste är att du alltid en klar plan för hur du snabbt betalar bort utnyttjad kredit!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *