Kryptovaluta – den digitala valutan

olika sätt att trada med kryptovaluta

Kryptovaluta eller en så kallad digital valuta är en finansiell underliggande produkt, en prisrörelse där kryptovalutan är ett kvitto på en transaktion. Man handlar den via börser i en s.k. krypto-plånbok eller online via olika mäklare och oftast via CFD:er med en inbyggd hävstång där man dels kan handla själva valutan och köpa samt sälja vid upp- och nedgång eller spekulera på prisrörelser utan att äga kryptovaluta. 

Det är en decentraliserad valuta och påverkas inte av olika politiska och ekonomiska faktorer som de traditionella bankerna gör. Dock är den omtvistad och det finns många tusen olika kryptovalutor men endast några få idag har ett substantiellt börsvärde. Några exempel är Bitcoin, Ethereum, Ripple och Litecoin. Kryptovalutan är spännande just på grund av dess volatilitet och snabba prisrörelser. Den har skapat många nya möjligheter för kortsiktiga spekulationer för trading marknaden.

CFD- trading av kryptovaluta

CFD:er använder sig av hävstångseffekten på prisrörelser två sätt. Man kan köpa kontrakt med inbyggd belåning samt kontrakt utan belåning och i båda fallen då välja den mäklares hävstångsindex som passar det man spekulerar om. En hävstångseffekt innebär att man för ett mindre kapital kan få nyttja en större belånad del vilken ger en mycket större exponering men detta innebär också en betydligt högre risk för en större förlust. Här kan du förlora mer än det kapital du satsat.

Inbyggd belåning innebär att man kan satsa ett mindre kapital och den större delen “lånas” ut av vald aktör. Detta ska då förhoppningsvis gå med vinst. Riskerna med detta är att man kan förlora mer än man satsat. Därför är det viktigt att man har en klar strategi med en god säkerhetsmarginal.

Sedan finns det vanliga kontrakt där man går in med valt kapital mot mäklarens hävstångsindex.

Olika sätt trada med kryptovaluta

Det finns flera olika sätt att spekulera på kryptovaluta. Via daytrading kan man göra det med en hävstångseffekt genom CFD:er men man kan också använda sig av olika trading tekniker som till exempel short selling (blanka på svenska) och hedging.

Short selling betyder att man “går kort” vilket innebär att man spekulerar på en fallande kurs genom en tillgång som man “lånat. Då tjänar man på differensen när man köpt tillbaka det för ett lägre värde. Sedan kan man “gå lång” vilken är det vanliga sättet att köpa valutan via börsen och hoppas att värdet ska öka.

Hedging innebär att man köper flera nya positioner samtidigt för att försöka skydda en av dessa för att kompensera förlusten från någon av de andra. Detta för att skydda sig mot mindre gynnsamma prisrörelser.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *