Kungliga smaker av vilt med Krušovice och Karl Ljung

I höst samarbetar det tjeckiska ölvarumärket Krušovice med TV-aktuelle kocken Karl Ljung, där kärlek till kvalitet, hantverk och god smak står i fokus. Karl Ljung har i denna anda komponerat en vilträtt, där smaken av det mörka lagerölet Krušovice Černé i kombination med rökt hjort, skapar en spännande smakupplevelse.

Krušovice är ett anrikt tjeckiskt premiumöl med ädelt arv. År 1581 blev Kejsare Rudolf II så förtjust i ölet, att han köpte bryggeriet och döpte det till ”Det kungliga bryggeriet av Krušovice”. Förutom god öl och kungliga slott, erbjuder Tjeckien ett kök som präglas av rustik mat, ofta med viltkött i fokus. Intresset för viltkött har även ökat bland svenska konsumenter de senaste åren, vilket, förutom köttets goda smak, till stor del kan härledas till att råvaran ses som ett naturligt alternativ och därmed uppskattas av kvalitetsmedvetna konsumenter.

För att ta fasta på detta har Krušovice tagit hjälp av TV-aktuelle kocken och viltfantasten Karl Ljung som komponerat en rätt med det mörka lagerölet Krušovice Černé som tongivande smaksättare: Rökt hjortinnanlår med jordärtskockscrème, picklad silverlök, Krušovice Černé-gelé och enbär.

– Det är väldigt roligt att fler och fler svenskar fått upp ögonen för viltkött som en naturlig råvara. I det här receptet har jag använt mig av rökt hjort, som passar utmärkt med Krušovice Černés mörka arom med inslag av kaffe och mörk choklad, säger Karl Ljung.

– Krušovice står för hantverk och kvalitet, något som även utmärker Karls matlagning. Vi är glada över att han skapat en rätt som både hämtar inspiration från svensk matkultur och tjeckisk hantverkstradition och som visar på Krušovices mångsidighet – en öl som är god både i och till maten, säger Per Gudrunson, Brand Manager för Krušovice på Spendrups.

Karl Ljung, som utsågs till Årets Kock 1999, är dubbelt aktuell nu i höst: han medverkar i Kockarnas Kamp på TV4 och öppnar även nya restaurangen Hillenberg i centrala Stockholm inom kort.

Om Krušovice

Krušovice bryggs sedan 1500-talet i den lilla byn Krušovice, cirka 50 km utanför Prag. Produktionen präglas av hög kvalitet, hantverk och tradition. Här bryggs allt öl av källvatten från närliggande Křivoklát, böhmisk och moravisk malt samt Saazhumle.

Krušovice Černé är en mörk premiumlager med maltig, rostad smak med inslag av kaffe, rågbröd och mörk choklad. Utsedd till världens bästa mörka lager i World Beer Awards 2009. Passar till smakrik husmanskost, viltkött eller mustiga grytor, samt till chokladbaserade efterrätter.

Krušovice Imperial är ett balanserat, ljust premiumöl med en smakfull beska och krispig eftersmak. Utsedd till världens bästa tjeckiska pilsner i World Beer Awards 2014. Passar till fisk, ljust kött och klassisk husmanskost.

PicsArt_1444707879574

Krušovice Imperial

Rökt hjortinnanlår med Krušovice Černé-gelé

10 pers

 • 100 g tunt skivat rökt hjortinnanlår

Jordärtskockscrème

 • 100 g skalade jordärtskockor
 • 1 dl crème fraiche
 • Olivolja
 • Salt och vitpeppar

Lägg jordärtskockorna i en ugnssäker form, blanda med lite olivolja. Rosta på 200 grader tills skockorna får en gyllenbrun färg och blivit mjuka. Mixas slät med crème fraichen och smakas av med salt och peppar.

Picklad silverlök

 • 50 g skalad silverlök
 • 1 dl ättika
 • 2 dl socker
 • 3 dl vatten

Skiva löken i tunna ringar. Koka ihop ättika, socker och vatten, kyl ner och tillsätt löken. Låt ligga i 30 minuter.

Krušovice Černé-gelé

 • 1 dl Krušovice Černé
 • 10 g agar agar

Koka upp ölen, tillsätt agar agar. Låt stelna och hacka över gelén så att det blir små kristaller. Toppa rätten med lite mortlade enbär.

 

 

 

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *