L. Fellows-en legend bland illustratörer

En sak som alltid inspirerar mig lika mycket är att kolla in modeillustrationer av män från den första halvan av 1900-talet. Speciellt illustrationer som gjordes från 1920-talet fram till och med 1960-talet i tidningar som Apparel Arts gör mig lite extra glad att ta del av. Bland de som illustratörer som bidrog till innehållet i nämnda tidning fanns J.C. Leyendecker, Robert Goodman, Lester Rubin, Leslie Saalburg och framförallt Laurence Fellows. Det är också illustrationerna av Laurence Fellows som jag valt att fokusera på i denna artikel.

Fellows föddes år 1885 i Pennsylvania och påbörjade sina studier vid Philadelphia Academy of Art och följde upp dessa med studier i England och Frankrike i Academie Julien under J.P. Laurens. Även om Fellows återvände till USA redan under 1910-talet och gjorde en del illustrationer för en rad olika företag, är det främst hans modeillustrationer från 1930-talet för tidningar som Vanity Fair, Vogue, Cosmopolitan och nämnda Apparel Arts magazine som uppmärksammas ännu idag. Eftersom det vid denna tidpunkt endast fanns några få illustratörer av herrmode tillgängliga blev det främst illustrationer inom herrmode och framförallt i den nystartade tidningen Esquire Apparel Arts (numera GQ) där han publicerades regelbundet i många år.

Fellows dog år 1964 men har fortsatt vara en stor inspirationskälla för många män runtom i världen som är intresserade av det klassiska herrmodet. Han valdes in i Society of Illustrators Hall of Fame år 2009. Vissa saker var bättre förr och det gäller definitivt illustrationer av herrmodet. Nedan är ett urval av Laurence Fellows illustationer, främst från 1930-talet.

PicsArt_1410418503078
PicsArt_1410418688093
L._Fellows_1934_dbchalkgrey
L._Fellows_1934_greensuit
l fellows apparel arts 15
l fellows apparel arts bild 14
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *