La Voiture Noire – En hyllning till legendariska Bugatti Type 57 SC Atlantic.

världens dyraste bil

På söndag kör årets upplaga av Pebble Beach Concours d’Elegance igång. Det är en världens mest exklusiva utställning för veteranbilar som sedan 1950 årligen anordnas på golfbanan Pebble Beach Golf Links i Kalifornien, USA.

Här samlas USA:s rikaste bilsamlare och visar upp sina dyraste och mest exotiska veteranbilar. Självklart är det då också ett utmärkt tillfälle för tillverkare av lyx- och sportbilar att passa på att visa upp nya modeller och konceptbilar för potentiella kunder.

Detta år utgör inget undantag då bland annat Bugatti presenterar den dyraste nya bilen som någonsin tillverkats på Pebble Beach Concours d’Elegance. Bilen ifråga har döpts till La Voiture Noire, ”den svarta bilen” på franska, och är en hyllning till den legendariska Bugatti Type 57 SC Atlantic. Priset på bilen är hela €11 miljoner, vilket är drygt 117 miljoner kronor i dagens kurs.

Bugattis Type 57 SC Atlantic är inte endast en legendarisk veteranbil i mängden, utan det är den mest eftertraktade i hela världen. Endast fyra exemplar blev tillverkade mellan åren 1936 och 1938 och tre av dessa är ännu i bruk. Dessa tre exemplar är klassade som de mest värdefulla bilarna i världen just nu. En av dessa ägs av Ralph Lauren.

Den egentliga premiären av La Voiture Noire skedde redan på våren i samband med bilsalongen i Genève, men nu blir det alltså även USA-premiär för bilen.

Bilen har tillverkats i samband med Bugattis 110-års jubileum och med denna har den franska lyxbiltillverkaren återigen visat att man att man är världen främsta tillverkare av exklusiva sportbilar.

La Voiture Noire har en kaross i blanksvart kolfiber och under denna finns samma teknik som hos Bugattis modell Chiron. Bilen har en V16-motor på åtta liter som ger 1 500 hästkrafter.

Bilen ifråga har även döpts till La Voiture Noire1, eftersom den endast tillverkats i ett exemplar. Den är redan såld och köparen ryktas vara ingen mindre än Cristiano Ronaldo.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *