Låna för semester – är det värt det?

låna för semester

Att ta semester är något som alla ser fram emot att göra nu när pandemin förhoppningsvis når sitt slut. Semester har också bevisade hälsofördelar, som att det motverkar stress. Särskilt efter en periods hårt arbetande. Tyvärr är en semester oftast en väldigt dyr aktivitet, och alla har inte råd att göra det utan lånade pengar.

Med det sagt finns det ett alternativ för dem som känner att deras vanliga inkomst inte räcker till en semester till utlandet. Men frågan är då huruvida det verkligen är värt att använda lånade pengar för en semester eller inte?

Snabblån innebär höga räntor och kort löptid

Ska man låna för att finansiera en semester är det ett så kallat snabblån man ska ansöka om. Du kan se en översikt över snabblån samt läsa mer om vad som kännetecknar dessa hos Matchbanker. Men för att förklara det kort är snabblån lån bestående av mindre belopp (vanligen upp till 50 000 kr) med snabb utbetalningstid, kort löptid och hög ränta. Dessa lån kan sålunda användas för att finansiera till exempel en semester. 

Som vi nämnt kännetecknas dessa lån både av kort löptid och hög ränta, något som i slutändan kan göra dem svåra att återbetala i tid. Dessutom blir lånen dyrare i och med den höga räntan, vilket följaktligen kan göra det problematiskt för låntagaren att återbetala lånet.

Överväg andra finansieringskällor

På grund av snabblåns höga räntor och korta återbetalningstider rekommenderas det att man överväger andra finansieringskällor i första hand. Dessutom ska man inte glömma att en semester faktiskt är ett nöje och inte en nödvändighet; även om det några gånger kan kännas som det.

Hur som helst finns det gott om andra sätt att finansiera sin semester på. Som att börja spara i tid, skära ner på sina utgifter eller helt enkelt lära sig hur man reser billigare. Att resa behöver nämligen inte vara så fruktansvärt dyrt som man många gånger föreställer sig. Det handlar snarare om vad och hur man prioriterar samt vad man kan skära ner på för att få en bra upplevelse.

Jämför lån om du väl bestämt dig

Om du bestämt dig för att ett lån är den enda utvägen för dig att komma iväg på den där avkopplande semestern som du känner är ett behov, ja då bör du åtminstone jämföra dina olika lånealternativ. Idag finns det hundratals långivare att välja mellan, vilket betyder att du kan hitta ett lån som är billigare och bättre än andra alternativ.

För att underlätta jakten efter det bästa lånet för dig kan du med fördel använda dig av en jämförelsetjänst, även kallat låneförmedlare. Dessa tjänster jämför olika lån från olika långivare på marknaden och tar hänsyn till räntor, löptider, andra avgifter och villkor. På så sätt kan du få en komplett överblick över de olika långivarna på marknaden för att så småningom hitta det lån som passar dig och dina behov bäst. Bäst av allt? Att använda sig av en låneförmedlare är helt gratis och du binder dig inte till något förrän du tecknar ett avtal med en långivare.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *