Långtidstest: Polestar 2 – milslukaren

långtidstest polestar 2

Att bygga ett premiummärke från grunden är ingen enkel uppgift. Inte ens om man är syskon med Volvo. Många av stjärnorna står rätt för Polestar – elektrifiering, hållbarhet och nordisk design – men håller det hela vägen?

När möjligheten uppenbarade sig från en vän att ta ut en ny Polestar 2 av modellår 2024 på långtur var vi inte sena att tacka chansen. En tur från Österlen upp till de just nu isiga och iskalla svenska fjällen blev en möjlighet att ge bilen något att bita i.

Ett nordiskt muskelpaket

Polestar 2 modellår 2024. Foto: Polestar

På bilder kan Polestar 2 ibland likna en Saab 9-5 – en liknelse som ju faktiskt inte är så illa, men som sällan uppskattas. I verkligheten är bilen något helt annat. När vår Polestar 2 i nyansen Thunder Grey rullar fram är det en muskelbil; låg, bred och lite lagom kantig.

Självklart känns släktskapet med Volvos modeller igen, men Polestar har också ett mycket mer aggressivt drag i sina former. Bilen är med sina 4,6m relativt kort, men samtidigt bred och med en hög midja. Där andra märken som Tesla och Mercedes låter aerodynamiken gå först så har Polestar tydligt prioriterat estetiken.

Musklerna syns också i prestandan. Polestar 2 säljs i två varianter, Standard Range med 69 kwH och Long Range med 82 kwH. I basvarianten, med det mindre batteriet och bakhjulsdrift, går 0-100 på respektabla 6.5 sekunder. I topp-varianten, fyrhjulsdrivna Long Range Dual Motor med Performance-paket har du mer acceleration än du någonsin kommer behöva utanför banan.

Milslukaren

Efter en stunds pusslande med packningen är allt på plats. För en skidsemester är självklart en takbox optimalt, men Polestar 2 sväljer förvånansvärt mycket packning för sin kompakta storlek. Det djupa bagaget sväljer flera väskor och ytterligare utrustning ryms i utrymmet under bagagegolvet. Frunken är inte jättestor men en överbliven påse får göra laddsladden sällskap.

Bagaget i Polestar 2. Med frunk och extra utrymme under bagageutrymmets golv är det riktigt rymligt. Foto: Polestar

Dörren slår igen med ett tveksamt ”klonk” som kanske är det Polestar har mest att jobba på. Men väl på förarplats känns upplevelsen desto mer rätt.

Sittpositionen är mycket högre än i t.ex. Tesla Model 3, och det är riktigt skönt att stiga in i en Polestar som lång man i mina bästa år. Stolarna är bekväma med lagom mycket skålform och ett bra lårstöd – dessutom som standard. Baksätet är rymligt, kanske inte perfekt för fyra vuxna, men väl två vuxna med barn. Panorama-taket (tillval) gör det också riktigt luftigt inne i bilen. Framför allt är det riktigt snyggt – med stora skärmar, paneler i svart ask, en diamantformad svart växelspak och kromade reglage.

recension polestar 2
Föredömlig förarmiljö med dubbla displayer och Android Auto

Vi rullar norrut längs motorvägarna. Gasresponsen är snabb men utan att vara ryckig – det är som att det hela tiden finns ett läge till med mer kraft. Med Adaptive Cruise Control och Pilot Assist håller bilen sig väl placerad i filen så länge den kan uppfatta kantlinjerna.

Under tiden passar jag på att utforska mediasystemet. Polestar var den första bilen med Googles Android Auto, som är marknadens bästa operativsystem – i tät kamp med Tesla förstås. Här finns Google Maps för navigation, Spotify, Youtube mm för underhållning och till och med en Google Play-butik där du kan ladda ner fler appar. Allt känns ytterst intuitivt. Samtidigt är det skönt att Polestar lämnat några reglage som fysiska kontroller. Farthållare, blinkers, vindrutetorkare, volym och genvägar för avfrostning är alla föredömligt lätta att komma åt. Förardisplayen gör också att du alltid har navigationen tillgänglig, även när du väljer låt – en stor fördel jämfört med t.ex. Tesla.

När mörkret faller (strax efter lunchen så här års) kommer nästa stora fördel med Polestar 2. Pixel LED-strålkastarna är utrustade med adaptivt helljus, som tar bort helljuset från mötande fordon men behåller det på övriga delen av vägen. Fördelen – förutom att det adaptiva helljuset faktiskt fungerar, vilket Tesla haft mycket problem med – är att man fortsätter att ha en betryggande överblick av vägrenen. Det gör att man fortsätter ha bra överblick över skyltar, fotgängare och eventuella djur som annars lätt smälter ihop med mörkret när man bländar av under ett möte.

Polestar 2 är en milslukare av rang. I den sköna positionen och med elmotorns kraft går timmarna snabbt. När vägarna blir isigare kopplar Pilot Assist ut, men körkänslan är så skön att jag inte saknar den. Det här är en bil som stormtrivs på både motorvägar och småvägar. Ljudnivån går absolut att jobba på, men det är ändå aldrig obehagligt och ljudsystemet från Harman Kardon får fina förutsättningar att skapa en bra stämning. Och greppet är strålande, till och med när en olycka leder oss ut på riktigt små och isiga skogsvägar.

Värt varenda mil. Högfjällshotellet i solnedgång.

När vi rullar fram till hotellet, dryga 9 timmar efter starten, känner jag mig förvånansvärt utvilad trots den långa resan.

Milslukare. Det är ett ord jag återkommer till när det gäller Polestar 2. Det här är en bil att för den som kör mycket, och älskar att köra.

Jakten på ladd

Räckvidden då? Under körningen drar vår Polestar 2 med fyrhjulsdrift mellan 2 och 2.5 kwH per mil. De futuristiska formerna kostar på och den angivna räckvidden är snarare 350 km i motorvägsfart vintertid.

Tack vare Google Maps och Polestars utmärkta samspel är det däremot väldigt lätt att hålla reda på laddstoppen. Den uppskattade förbrukningen är extremt pålitlig – bara när temperaturen snabbt faller från -10 till -20 stämmer den inte. Google Maps kan också söka bland alla Sveriges laddstationer och visar också praktiskt nog antalet ladduttag och deras kapacitet.

Livet som elbilsförare blir lättare om man älskar en lång lunch

Problemet är i stället laddinfrastrukturen i Sverige. Det finns fler och fler elbildsladdare, men kvaliteten håller inte. Det bästa som kan sägas om Ionity, Mer mfl nätverk är att deras svenskspråkiga support i alla fall svarar och kan bekräfta att laddaren är ur funktion. Men mer kan de inte göra. En långlunch i Värmland blir därför oväntat lång, och lite nervös, i väntan på att den enda fungerande laddstationen inom räckhåll blir ledig.

Än så länge är tyvärr Tesla den enda professionella operatören av laddstationer, och alla Polestar-ägare gör klokt i att skaffa ett konto hos Tesla för prisvärda och stora laddstationer.

Köpråd och konkurrenter

Om man med premiumkänsla menar en bil man njuter att åka i så har Polestar verkligen träffat rätt. Den moderna exteriören, den stilrena interiören, komforten och den intuitiva förarmiljön är klockren för långresor och daglig körning. Jämfört med de tyska kollegorna finns det några detaljer att slipa på, t.ex. akustik och tillval, men å andra sidan är designen och tekniken redan nu till Polestars fördel.

Vill du kunna göra längre resor så är Long Range att rekommendera. Plus-paketet med panoramatak, elstolar stolar, uppvärmd ratt, och Harman Kardon-ljudsystemet tillför mycket bra till ett rimligt pris. Exteriört är det enkelt – i princip allt är snyggt. Vill man sticka ut lite är champagnefärgade metalliclacken Jupiter, de fem-ekrade 20-tumsfälgarna och Performance Pack med sina vackra Brembo-bromsar ett par bra alternativ.

polestar 2 köpråd
20-tums smidda fälgar med Brembo-bromsar i Performance-paket – för finsmakaren. Foto: Polestar

Den vanligaste jämförelsen för Polestar 2 är troligen Tesla Model 3 och Y. Jag har spenderat många mil i Tesla och de har en beundransvärd besatthet vid teknisk innovation och prestanda. Men Polestar 2 är i mina ögon en bättre bil, tack vare faktorerna ovan. Valet mellan Tesla och Polestar handlar om räckvidd och ett något lägre pris (Tesla Model 3), lastutrymmen (Tesla Model Y) eller komfort och kvalitet (Polestar 2).

Kanske den tuffaste konkurrenten är Volvo själva. Inte för att Volvo gör det bättre, utan för att de konkurrerar om exakt samma köpare. Systerbolagen har till och med sina huvudkontor i samma stad. Tillsammans hade Volvo och Polestar kunnat erbjuda ett komplett utbud av elbilar istället för att tävla mot varandra.

Den enda som blir glad av de två märkenas konkurrens är vi köpare, som får fantastiska bilar till lägre priser.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *