Lär dig hantera pengar

lär dig hantera pengar

Hur viktigt det än må vara med en bra lön är det vad du gör med pengarna som i längden avgör hur mycket du kommer att samla på dig. Det behöver helt enkelt finnas ett sunt förhållningssätt till pengar på samma sätt som till de människor du lever bland. Här har vi i fem punkter samlat de viktigaste visdomarna som du bör tänka på vid hantering av pengar.

Skribentens intresse för ekonomi började med Robert Kiyosakis böcker för ungefär 5 år sedan. Många av hans idéer präglar ännu idag synsättet på pengar och hanteringen av dem.

Här är några av de viktigaste principerna för hushållning av pengar som alla bör leva efter om du önskar få en bra privatekonomi.

5 tips för hantering av pengar

1. Försök att leva enligt dina tillgångar. Ifall man inte är rik, skall man heller inte ha en rik livsstil. Problemet med de flesta människor nuförtiden är att man imiterar fel delar av rika personers livsstil. Man blir rik genom att följa rika personers förhållningssätt till pengar i form av placeringar och investeringar och inte genom att ta efter deras spenderingsvanor.

2. Först och främst bör man fokusera på att skapa och investera pengarna, sekundärt på att spendera dem. De flesta människor gör tvärtom, vilket även är orsaken till att de flesta förblir fattiga genom hela livet. Att ha materiella ting som motivation för att tjäna pengar kan fungera, men i något sammanhang måste man lära sig hanteringe

3. Betala dig själv den första 10 procenten av det du tjänar varje månaden och utnyttja ränta-på-ränta effekten genom att placera det du sparat ihop. Tillräckligt med besparingar gör det möjligt att göra fynd och ta del av de möjligheter som erbjuds i vår omgivning. Besparingar som täcker utgifter för tre till sex månader gör att man snabbt kommer på fötterna igen ifall något går fel.

4. När du lånar pengar, se till att det är för en produktiv tillgång som antingen ökar i värde eller möjliggör pengaflöden i framtiden. Det är kanske enklare sagt än gjort, eftersom inte ens fastigheter är garanterade att öka i värde i längden. Men själva inställningen är det viktigaste och det är även på denna punkt där det skiljer sig mest mellan fattiga och de rika. Att belöna sig i förtid genom att ta dåliga krediter med hög ränta bara för att ha råd att konsumera är tyvärr ett samhällsfenomen som gör allt fler människor fattiga i onödan.

5. När man investerar i aktier, tänk dig själv som en delägare i det företag som du investerar i och försök dig inte på snabba klipp. Det är det enda sättet att gå tillväga på ifall du själv handhar din investeringsportfölj och inte har tid att sitta framför datorn hela dagarna. Därför bör man lära sig att läsa bokslut och avläsa viktiga trender i omvärlden för att kunna avgöra vilka företag som har en hållbar konkurrensfördel på marknaden. Försök inte att slå marknaden genom att spekulera alltför mycket. Förlita dig på välskötta företags förmåga att leverera avkastning på lång sikt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *