Lär dig placera som Roger Babson

Roger Ward Babson (1875 –1967) var en entreprenör, författare och investerare som baserade sina teorier på en lite annorlunda syn på marknaden. Enligt honom handlade det mesta om gravitation, helt i enlighet med Sir Isaac Newtons läror. Med andra ord var affärscykler centralt i hans investeringsfilosofi; det som går upp måste komma ner. I hans böcker om investeringar finns också förklarat olika skeden av cykler inom ekonomin, dess samband med aktiemarknaden och hur man kan lära sig att dra nytta av dessa.

Boken Enduring Investments från 1921 som ni kan läsa i sin helhet på länken är trots sitt namn en bok som är mer fokuserad på investerarens personliga egenskaper och vad som krävs för att man skall bli framgångsrik inom området på ett personligt plan. Men för de som är intresserade av att i detalj gå igenom hans placeringsteorier finns det flera böcker av honom även inom detta område. En bok som jag kan rekommendera är Business barometers used in the Accumulation of money från år 1909.

Sparsamhet är en dygd som ligger till grund för all förmögenhet. Den som alltid har för vana att spendera alla pengar han förtjänar kommer alltid att bli tvungen att arbeta för andra, men för att kunna bibehålla och framförallt utöka sin förmögenhet på längre sikt behövs även andra egenskaper hos investeraren. Nedan har Babson listat några av de vanligaste orsakerna till varför människor förlorat sina pengar mellan åren 1912 till 1915. Fråga mig inte varifrån han fått den procentuella fördelningen, men vid en närmare granskning märker man att de flesta av dessa orsaker eller misstag kvarstår ännu idag till varför människor förlorar sina pengar.

failures

Ren inkompetens vid hanteringen av pengar var alltså en vanlig orsak redan vid detta tidevarv, något som kvarstår ännu idag. Eller varför skulle annars största delen av svenskarna frivilligt ge bort största delen av sina pengar till förvaltare av fonder i form av förvaltningsavgifter eller övriga avgifter? Men som sagt, grunden till att ens få möjligheten att placera sina pengar är att man i grunden har en förmåga att hålla i de pengar som man förtjänar.

Enligt Babson var 5 % av USA:s befolkning vid denna tidpunkt arbetsgivare, medan 95 % jobbade för andra. Utifrån dessa uppgifter drog Babson slutsatsen att endast 5 % av befolkningen har en för vana att leva sparsamt och hålla i sina pengar. Det kan tyckas vara en lite väl djärv slutsats att dra utifrån dessa uppgifter, men faktum är att jag tror att det i dagens samhälle ser ännu värre ut med alla lättillgängliga krediter.

Precis som alla andra som lyckats bygga upp en förmögenhet via placeringar förstod även Babson magin i ränta-på-ränta effekten. Nedan åskådliggör han tidens och räntans inverkan på sparat kapital.

ränta på ränta

Vidare hade Babson tio budord som han följde vid investeringar och som han uppmuntrade även sina läsare att följa. De var enligt följande:

  1. Skilj på spekulation och investering.
  2. Låt dig inte luras av namn.
  3. Var försiktig med nylanseringar.
  4. Ta grundlig hänsyn till marknadens förmåga.
  5. Köp inte utan ordentliga fakta.
  6. Skydda inköpen genom diversifiering.
  7. Försök inte att diversifiera genom att köpa olika värdepapper från samma företag.
  8. Små företag bör alltid undersökas noggrannt.
  9. Köp tillräcklig säkerhet och inte i överflöd.
  10. Välj din förmedlare och köp direkt (med andra ord, utan fler mellanhänder)

För att ge lite kredibilitet till Babsons teorier kan tilläggas att han den 5:e september 1929 i ett tal varnade för den annalkande kraschen på Wall Street med följande uttalande: ”Förr eller senare kommer en krasch och den kan bli fruktansvärd”. Senare den dagen sjönk aktiemarknaden med 3 %, vilket var början på börskraschen och den stora depressionen som skulle lamslå landet flera år framöver.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *