Leendet gör ett första intryck

Tänder behöver inte vara helt perfekta och supervita för att se fina ut, för vi bor trots allt inte i Amerika där ett bländande vitt och rakt leende är en viktig statusmarkör. Men välskötta tänder är alltid attraktivt och det är inte så konstigt. Munnen är det första vi ser när vi träffar någon och med hälsosamma tänder vågar de flesta le mer.

Svårt att helt undvika missfärgningar och fläckar

Kaffe, te, cola, tobak, vin – det är mycket som kan missfärga tänderna och det är nästan omöjligt att helt undvika missfärgningar och fläckar. Men du kan byta ut vissa produkter för att behålla den fina vita färgen. Snus missfärgar till exempel tänderna och därför väljer många vitt snus eller nikotinpåsar istället, eftersom tänderna inte missfärgas på samma sätt. Läs mer om nikotinpåsar på Niqo.com/se.


Att aldrig få dricka kaffe, te, cola eller vin låter kanske väldigt tråkigt. Självklart behöver du inte undvika det helt för att ha fina tänder. Men om du dricker det regelbundet kan det vara bra att använda en whitening-tandkräm som skrubbar bort eller bleker bort fläckarna. Det kan räcka långt om du inte har så mycket fläckar.

Tandvård är prio ett

Rena tänder är starka och fina tänder. Slarva inte med tandtråd, tandborstning och munskölj om du vill behålla ditt fina leende. Tandtråd ser till att plack som sätter sig mellan tänderna inte fäster lika bra. Tandborstning behöver knappast förklaras närmare, men ett tips är att byta ut din vanliga tandborste mot en eltandborste. Det ger en djupare rengöring som både ger friskare och vitare tänder.

Drick mycket vatten

Flera mediciner kan leda till en torr mun, som till exempel antidepressiva läkemedel, astmamedicin och blodtryckssänkande läkemedel. Men du kan även ha en torrare mun naturligt, särskilt om du är äldre eftersom salivutsöndringen minskar med åldern. 

När du har en torr mun finns det inte tillräckligt mycket saliv i munnen för att skydda tänderna. Saliv innehåller nämligen både kalcium och fosfater som hjälper till att hålla hela munnen ren och frisk. Se till att du dricker tillräckligt med vatten för att hålla munnen återfuktad och använd gärna salivstimulerande tabletter. Tuggummi är också bra att använda under dagen.

Våga le mer

Ett leende gör alla mer attraktiva, oavsett om du har perfekta tänder eller inte. Det smittar av sig, samtidigt som det gör att vi ser vänliga och öppna ut. Många vågar inte le eftersom det känns ovant, men öva på det så kommer det snart naturligt. Det betyder inte att du behöver gå omkring med ett brett leende hela tiden, men att le på jobbet, till kassapersonalen, busschauffören och andra människor i din vardag är en trevlig vana.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *