Legendariska PUB-huset har blivit hotell

Bild: av Holger Ellgaard 13:41, 24 October 2007 (UTC) - egen bild, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2965604

PUB-huset är ett av Stockholms äldsta varuhus och ett uppskattat inslag i Stockholms stadsbild, beläget vid hötorget i hörnet mot Kungsgatan i centrala Stockholm. Namnet PUB utgörs av initialerna av varuhusets grundare, Paul U. Bergström, som öppnade sin första lilla butik 1882.

Varuhuset var först sammansatt av olika byggnadsdelar och skapades mellan 1916 och 1959 då det så kallade ”Bohagshuset” vid Drottninggatan invigdes. Bland de kända arkitekter som ritade Pub:s byggnader fanns bland annat Cyrillus Johansson, Hakon Ahlberg, Artur von Schmalensee och bröderna Erik och Tore Ahlsén.

pub-huset-torg
PUB:s hus omkring år 1900.

Paul U. Bergströms första butik från 1882 var en så kallad ”lärftskramhandel” där han sålde färdigsydda rockar och herrkostymer. Bergström var en pionjär inom herrkonfektionen i Stockholm och hans företag gick så pass bra att han snart kunde öppna ytterligare en butik, vilket skedde 1886 i ett äldre hus där Konserthuset ligger idag. Han var även en mycket framgångsrik handlare och i slutet av 1890-talet hade Paul U. Bergström praktiskt taget inringat hela Hötorget med sina affärer.

PUB:s mest kända expedit torde ha varit Greta Garbo, som anställdes den 26 juli 1920. Det var också här Vladimir Lenin köpte en kostym vid sitt besök i Stockholm i april 1917.

scandic-huvudkvarteret

Reklam från år 1925.

scandic-pub-entre

Entré till PUB-huset, år 1925.

scandic-pub-huset-lunch

scandic-pub-lunch-och-tesalong

Scandic har nu förädlat det klassiska huset till ett spännande internationellt storhotell med inspiration från 1920-talets stilideal parat med dagens kosmopolitiska storstadsliv. Husets originalinteriör lyfts fram för att återskapa ursprungskänslan. Hotellytan är närmare 16 500 kvadratmeter, fördelat på cirka 400 hotellrum, samt 3 000 kvadratmeter restaurang- och mötesytor.

Haymarket, som hotellet heter, öppnade för övernattande gäster i maj i år.

scandic-haymarket-fasad

Dåtid, nutid och framtid förenas på ett spännande sätt i hotellets olika delar. Vackra Art Déco-detaljer har restaurerats till perfektion och återskapats för att återge den historiska byggnaden sin tidlösa och klassiska charm. Tidstypiska detaljer som mönster i golv, trappräcken och gallerikänslan i entrén kontrasterar mot moderna designelement och materialval.

Inspirationen kommer bland annat från filmens värld och Greta Garbo, som alltså en gång började sin karriär som expedit och modell för hattavdelningen i PUB-huset, byggnaden som nu är Haymarket.

scandic-haymarket-exterior

scandic-haymarket-reception

Receptionen vid Scandic Haymarket.

scandic-haymarket-gretas

Restaurang Gretas är en modern tolkning av 20-talets explosion av medvetenhet, glamour och uttryck. Ett möte mellan dåtid och nutid med fokus på en hälsosam och miljömedveten mat.

För såväl inresande gäster som stockholmarna själva är Haymarkets restaurangkoncept en smakupplevelse. Detaljer från ursprungliga glansdagar i husets historia skapar rätt atmosfär i restaurangerna där Haymarket erbjuder tre noga utvalda och utvecklande koncept: heladagen-haket Gretas, det amerikanska brasseriet Paul´s och baren Americain med karibiska influenser. Hotellgästen som inte känner för att gå ned till baren kan boka en in-room bartender med en klassisk barvagn till rummet.

scandic-haymarket-restaurang-2

Amerikanska brasseriet Paul´s.

scandic-haymarket-rum

Haymarket har 405 rum varav 16 sviter, eventvåning samt en högklassig svit på 50 kvm med tillhörande privat takterrass. Dessutom rymmer hotellet en exklusiv och intim biosalong som sätter guldkant på vistelsen och ett garden gym.

Den exklusiva känslan syns tydligt i möbler och inredning med juvelfärgad sammet, krom, marmor och mässing. Tapeterna i hotellet är specialframtagna och likaså textilier som mattor, överkast och gardiner. På Haymarket har konsten en central del i inredningen där originell fotokonst sätter en personlig prägel på rummen.

scandic-haymarket-art-deco

Hotellet är fyllt med vackra och tidstypiska Art Déco-detaljer, från det som har kommit att kallas ”the roaring twenties”.

scandic-haymarket-konferens

Även i konferensutrymmena syns den Art Déco-inspirerade inredningen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *