Louis Dupuy-Roudel från Persona till finalen i Le Taittinger

Le Taittinger 2024

När det är dags för den 56:e finalen i ”Le Taittinger” i januari 2024 representeras Sverige av franska stjärnskottet Louis Dupuy-Roudel, sous-chef på hyllade Stockholmsrestaurangen Persona

Le Taittinger

Tävligen ”Le Taittinger” skapades 1967 av det franska champagnehuset Taittinger, för att hylla dess grundare Pierre Taittinger. Le Taittinger är en kulinarisk tävling som från början riktade in sig helt på det franska köket. Idag är tävlingen internationell och fokuserad på unga kockar – deltagarna skall vara 24–39 år gamla och ha minst fem års erfarenhet från restaurangkök.

Den vinnare man söker är den som bäst kombinerar modern kokkonst med personlig touch när det gäller att skapa en meny med förutbestämda råvaror. I årets tävling handlar det om torskfisken bleka och hummer.

Vinnaren jobbar hos vinnaren

Restaurang Persona. Foto: Erik Bratsberg

Sveriges representant, Louis Dupuy-Roudel, är fransk. Dupuy-Roudel är uppvuxen i det franska kökets huvudstad Lyon och spenderade sina somrar vid kusten i Bretagne. Han är 26 år gammal och hans karriär har gått via legendariska kök som trestjärniga Paul Bocuse och Michelinhyllade Decoret i Vichy. Idag arbetar han som sous-chef på Stockholms-restaurangen Persona.

Louis är faktiskt inte den enda ”Le Taittinger”-kocken på just Persona. Även Personas grundare, stjärnkocken Louis Cespedes, har tidigare vunnit den svenska uttagningen till ”Le Taittinger” 2022 och blev sedermera två i den internationella finalen!

Louis Dupuy-Roudel säger i en kommentar att han känner sig väldigt bekväm med årets råvaror:

– ”Hummer som är en av Bretagnes stora kulinariska skatter har en särskild plats i mitt hjärta så årets tema inspirerar mig extra mycket och jag tänker tillbaka på alla mina underbara minnen till havs”.

I finalen i Paris den 30 januari 2024 tävlar kockar från nio länder. Juryn består av internationella toppkockar och tidigare finalvinnare. Den som segrar får förutom äran en prissumma på 20 000 Euro.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *