I love you madly – ny utställning på Livrustkammaren

Marie-Antoinette med en ros, porträtt av Elisabeth Vigée-Lebrun, 1783.

Det är få kärlekshistorier i historien som har varit så omtalade som den mellan den svenske adelsmannen Axel von Fersen och den franska drottningen Marie-Antoinette. Nu har man möjlighet att återuppleva denna i utställningen I love you madly som öppnar i Livrustkammarens vagnhall den 27 oktober.

”Jag älskar er till vansinne och jag upphör aldrig att avguda er ens för ett ögonblick”. Så skrev Marie Antoinette till Axel von Fersen i ett brev. Nu berättar Livrustkammaren om deras liv och omöjliga kärlek i utställningen I love you madly.

[pullquote]”Hela Versailles talar bara om en viss greve von Fersen som kom till hovet iklädd svenska uniformen, vilken drottningen betraktade mycket ingående”.[/pullquote]

Axel von Fersen gjorde succé när han kom till Paris år 1778. Och snart började ryktena löpa genom stadens societet: Drottning Marie Antoinette har en affär med den svenska greven och officeren!

I centrum för utställningen I love you madly står de brev Axel von Fersen och Marie Antoinette skickade till varandra under flera år – från 1778 till Maries sista tid i fångenskap medan hon väntade på sin avrättning. Länge trodde man att många av breven var försvunna. Men på 1980-talet dök några upp på en auktion. De finns i dag på Franska nationalarkivet. Vissa var skrivna med kod eller hade överstrykningar. En del har forskare på senare tid lyckats tyda – bland annat brevet med Maries kärleksförklaring till Axel.

Brev från Marie Antoinette till Axel von Fersen skrivet av drottningens sekreterare baron François Goguelat, daterat 1 augusti 1792. För att skydda innehållet i breven skriver Axel och Marie Antoinette med chiffer och osynligt bläck. Foto: Livrustkammaren

Revolutionen rasade genom Frankrike och greven stannade i närheten av sin älskade drottning. Han deltog också i ett misslyckat försök att rädda kungafamiljen. När Marie Antoinette till slut fördes till giljotinen ska hon ha burit ett enda smycke, en specialbeställd ring som varit hennes hemliga sigill i breven till Axel von Fersen. Den bar inskriptionen ”Tutto a te mi guida” − Allt för mig närmare dig.

Tre decennier senare blev Axel von Fersen misshandlad till döds av en folkmobb utanför Riddarhuset i Stockholm.

Axel von Fersen.

Utställningen gör också paralleller till dagens digitala kommunikation ­– hur skulle greven och den franska drottningen ha skickat sina hemliga kärlekshälsningar till varandra om de levt i dag? Och hur skulle det missriktade hat som ledde till deras död ha yttrat sig?

I love you madly öppnar i Livrustkammarens vagnhall den 27 oktober 2017. Här, längst ner i kungliga slottets källare, ställer man ut några av världens mest spektakulära och välbevarade historiska vagnar. Många av dem härstammar från Axel von Fersens och Marie Antoinettes tid. Utställningen bjuder bland annat på dräkter, utdrag ur breven och flera originalföremål. Bland dem en guldpenna som har tillhört Marie Antoinette. Den ingår i dag i samlingarna på Skoklosters slott.

Man ställer också ut en glasbit från den sjuglasvagn Axel von Fersen färdades i innan han blev ihjälslagen av en folkmobb den 20 juni 1810. Glasbiten kommer från en ruta som gick sönder i tumultet. Den är utlånad från Upplandsmuseet och har aldrig förr varit utställd.

Foto: Mårten Jansson

Glasbit från Axel von Fersens sjuglasvagn. Under kronprins Karl Augusts begravning i Stockholm den 20 juni 1810 attackeras riksmarskalken Axel von Fersens statsvagn och stenar krossar rutorna. Axel von Fersen misshandlas av en mobb som slår ihjäl honom på Riddarhustorget mitt framför Svea Livgardes tvåhundra soldater som tittar på utan att ingripa. I Upplandsmuseets samling finns en glasbit som enligt uppgifter ska komma från ett av de krossade fönstren i vagnen riksmarskalken färdades i.

På asken med glasbiten finns texten: ”En bit af den vagn (sjuglas), i hvilken Axel v. Fersen åkte in i Stockholm före prins August liktåg år 1810. Biten upptagen på Riddarhustorget af sedermera presidenten i Svea Hofrätt friherre Rosén och af dennes son kammarrättsrådet Rosén gifven till S. Lundeberg”. Gåva till Upplandsmuseet den 22 oktober 1910 från syssloman Sixten Lundeberg från Uppsala.

Skrivetui i lack och tvåfärgat guld med fodral i grönfärgat ödleskinn. Etuiet ska ha tillhört Marie Antoinette. Magnus Brahe köpte det under en resa till Paris och det ingår nu i samlingarna på Skoklosters slott.

Följande anteckning finns på en lapp som följer med etuiet: ”Detta Kinesiska skrif Etui har tillhört den olyckliga Drottningen i Frankrike; Marie Antoinette. Köpt ifrån Slottet Trianon af Hans Excellens Högwälborne Herr Magnus Fr. Brahe, och sedermera lemnat till samlingarne på Skokloster af Hans Excellens Riksmarskalken m.m. Höwälborne Herr Grefve Magnus Brahe 1840.”

”Hovfest i Trianons park”, av Niclas Lafrensen. Målningen föreställer en fest som Marie Antoinette ordnade till Gustav III:s ära och tillhör Östergötlands museum.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *