Lyxig honung och olivolja från Grekland lanseras i Sverige

olivolja från grekland

Nu har några riktigt lyxiga märken från Grekland anlänt till Sverige. Gällande olivoljor och honung är det sällan man pratar om dessa på samma sätt som om ett fint vin. Att dessa produkter även är ett hantverk som förtjänar att uppmärksammas bevisar de två grekiska märkena The Governor och Eulogia of Sparta som nu gör sitt intåg på svensk mark. Detta genom Zoiexclusive, som även tidigare introducerat skäggvårdsprodukter och handtillverkade tvålar med genuin tillverkning i Grekland på den svenska marknaden.

I den grekiska mytologin var honungen gudarnas mat och kallades Ambrosia. Den grekiska honungen anses också av många vara den finaste i världen. Det omväxlande landskapet och de många soltimmarna under året är några av de bidragande orsak till den höga kvaliteten.

De som haft ärende på lyxvaruhus som Harrods i London har kanske sett produkterna från Eulogia of Sparta tidigare. Harrods är känt för att satsa på det bästa som finns på marknaden och här utgör livsmedlen inget undantag.

Men så har också honungen Wild Oak från märket tilldelats 3 stjärnor på den prestigefyllda Golden fork Awards i England, vilket är högsta möjliga betyg – i en tävling där över 10.000 produkter är med och tävlar.

Honung av vildek från Eulogia of Sparta.

Honungen från Eulogia of Sparta hör alltså till eliten bland all honung som produceras vid medelhavet. Hemligheten ligger i produktionen, där honungen samlas in på en höjd över 1200 meter vid bergen på Pelopennesos i Grekland – långt ifrån alla stadsområden.

Detta är en plats som lämnats oförändrad sedan antikens Grekland. Vid insamling av honungen måste producenterna vandra upp till 9 timmar i bergen för att nå sina bikupor. Den krävande produktionsmetoden gör att Vildeks honungen är extremt sällsynt och den finns också tillgänglig i en begränsad upplaga.

Ljunghonung från Eulogia of Sparta, som även den tilldelats 3 stjärnor på den prestigefyllda Golden fork Awards i England.

I antikens Grekland trodde man att ekträd var välsignade med helande egenskaper. Honung i sig var alltså även benämnt som gudarnas mat i den grekiska mytologin och ansågs skänka odödlighet och evig ungdom. I Homeros verk används honung som smörjelse.

Idag anses honung från vildek vara bland de mest näringsrika honungssorterna i världen, rik på bland annat mikronäringsämnen som kalium, och magnesium.

Ultra Premium Extra Virgin Olive Oil with White Truffle från Eulogia of Sparta.

Ett livsmedel som är synonymt med Grekland är oliver och olivolja. Olivträdet är oumbärligt för grekerna och en basingrediens i det grekiska köket. Grekerna konsumerar faktiskt mest olivolja i världen per capita, vilket inte är så märkligt med tanke på att olivträdsodling är väldigt vanligt som yrke i Grekland.

Att grekerna är experter på olivolja är därför inte en överdrift. Men det finns faktiskt finare varianter av olivolja också. Hos Eulogia of Sparta har man tagit fram en olivolja baserad på den sällsynta Athenolia oliven, som förekommer bland annat i staden Sparta i Lakonien. Innehållet av olivolja i frukten är speciellt hög på mellan 20 – 30%, vilket gör att den håller extra god kvalitet.

Olivoljan har man kombinerat med den vita tryffeln Tuber Magnatum Pico från Italien, som är en av världens dyraste och mest exklusiva tryffelsorter. Resultatet är Ultra Premium Extra Virgin Olive Oil with White Truffle som syns ovan. Här finns alltså äkta vit tryffel, vilket är ovanligt och något som gör produkten så unik.

En annan premiumvariant av olivoljor som nu lanseras i Sverige kommer från grekiska The Governor. The Governor är klassad som en av världens hälsosammaste olivoljor och den är producerad på Korfu, en grekisk ö i Joniska havet. Den har producerats i tre generationer av familjen Dafnis och är gjord på oliver från familjens flera hundra år gamla Lianoliaträd.

Denna ofiltrerade och kallpressade olivolja har producerats i en begränsad utgåva på 8500 stycken flaskor och är därför annorlunda än flera andra massproducerade olivoljor. Ett hantverk som går att jämföra med ett fint vin.

The Governor har mottagit flera kvalitetsstämplar och erbjuder en smakupplevelse med sina friska aromer och fylliga konsistens.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *