Lyxiga fasta tvålar till sommaren

Då det gäller badrumsprodukter finns det en del produkter som man mer än andra förknippar med sommaren. Medan man numera i bekvämlighetens tecken alltmer börjat gå över till flytande handtvålar i hemmen och restauranger är det den fasta versionen som jag förknippar med min barndoms somrar och livet på landet.

Historiskt sett är den flytande tvålen ett relativt nytt påfund. Det var så sent som i slutet av 1800-talet när det första patentet söktes på en flytande tvål, en tvål som senare skulle marknadsföras under namnet Palmolive.

Då det gäller den fasta formen av tvålar har denna en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till Babylonien och ca. 2000 f.Kr. Längre fram i historien är det främst två länder som man förknippat med tvåltillverkning, nämligen Frankrike och England. I Frankrike är det områdena kring Provence och Marseille där tillverkningen fick sin början under andra halvan av 1400-talet, där de mest kända tvåltillverkarna härstammar från. Medan tillverkningen i England haft en tendens att koncentrera sig till London, liksom en stor del av Englands övriga kosmetikaindustri.

De fasta tvålarna är också något som jag föredrar att använda, speciellt nu till sommaren. Förutom den nostalgiska aspekten är det bra för miljön att undvika de plastförpackningar som kommer med flytande tvål. Fast tvål är oftast förpackad i papper eller kartong. Dessutom är en fast tvål betydligt drygare och räcker för användning i flera veckor, om inte månader, till skillnad från den flytande som oftast visat sig ta slut inom en vecka.

En fast tvål har även en mer rå maskulin och manlig framtoning än den ”plastiga” flytande varianten. I inredningssyfte gillar jag använda mig av tvålarna som ett sätt att framhäva detta. Inte att förglömma, så avger också de fasta tvålarna en arom i hela badrummet som förmedlar den nostalgiska känslan som jag eftersträvar och som jag alltså förknippar med mina barndoms somrar på landet.

En sak att minnas när man inhandlar fasta tvålar är att kolla att dessa innehåller fuktgivande ingredienser. Annars finns det en risk att huden och framförallt händerna blir torra vid användningen.

Därför tipsar vi här om några favoriter bland klassiska och tidlösa fasta tvålar som håller hög kvalitet. Ett tips för den som mer förmånligt vill införskaffa dessa tvålar eller andra badrumsprodukter är att köpa dem hos shoppingklubben Luxplus, där man genom medlemskap kan spara ordentligt med pengar på sina inköp.

Yardley of London

Först ut är min personliga favorit bland fasta tvålar, Yardley of London. Dessa mångsidiga, högklassiga och samtidigt förmånliga tvålar finns i flera olika modeller och dofter.

Yardley of London är ett engelskt företag som grundades år 1770 och således ett av de äldsta företagen i världen som specialiserar sig på kosmetik, parfymer och badrumsprodukter. Yardley var en av de största tillverkarna av tvål och parfymer i början av 1900-talets England och 1910 flyttade man verksamheten till Bond Street i London.

År 1921 erhöll Yardley sin första utmärkelse som Kunglig Hovleverantör när prins Edvard av Wales utnämnde Yardley till ”Perfumers and fine soap makers” till det engelska hovet. För tillfället är Yardley kunglig hovleverantör inom två områden till det engelska hovet.

Yardley’s signaturdoft är English Lavender, en doft som lanserades år 1873. English Lavender var mycket populär under den Viktorianska eran i England och importerades till USA under 1880-talet, där den blev populär även i amerikanska hushåll. Lavendeln som Yardley använder i sina produkter är odlad speciellt för företaget i södra England. Den variant av lavendel som Yardley numera använder valdes av företaget under 1930-talet efter flera år av sökande efter den finaste kvaliteten.

Yardley English Lavender.

För gentlemännen förknippas märket Yardley och deras signaturdoft English Lavender kanske främst med Frank Sinatra, som enligt hans självbiografi var en trogen användare av märket. Enligt hans dotter Nancy använde sig Frank Sinatra endast av Yardley’s tvål English Lavender när han tvättade sig. Han gillade den friska och blommiga doften i lavendel och den kylande och mjukgörande effekten av just denna tvål.

Av Yardley’s tvålar är det också denna som jag doftmässigt främst får de nostalgiska vibbar som jag eftersträvar. Men man skall heller inte förglömma de övriga tvålarna bland Yardley’s utbud av fasta tvålar. En annan tvål som jag personligen kan rekommendera speciellt till sommaren är doften Lemon Verbena, som med sin härliga citrusdoft i kombination med lavendel sprider en härlig doftaura omkring sig. Denna är också, liksom Yardley’s övriga tvålar, fuktgivande. Något som undviker att göra huden stram och torr vid användning.

Yardley Lemon Verbena.

Önskar man en mer modern doft från Yardley är det tvålen Cocoa Butter som gäller. Precis som ingredienserna antyder är denna utformad speciellt för en torr hud, förpackad i en angenäm doft av kakaosmör.

Compagnie de Provence

Tvålar från Marseille, eller Savon de Marseille, är ett känt uttryck för de flesta. Den kubistiskt formade tvålen från Marseille, som tillverkas från vegetabiliska oljor har en historia på runt 600 år, med den äldsta dokumenterade tvåltillverkaren från år 1370. År 1924 fanns det 132 tvåltillverkare i områdena kring Marseille och Provence, medan endast fem tillverkare fanns kvar vid övergången till 2000-talet.

Compagnie de Provence är ett företag som bildades år 1990-talet av två vänner från Marseille med passion för designen på de ikoniska, kubistiska tvålarna från Marseille. Med avstamp i Provence egna kulturella arv beslöt man sig gör att göra en egen tvål som hyllade den anrika tvålmakartraditionen i området.

Ingredienserna i tvålen görs från vegetabiliska oljor, utan färgämnen och konstgjorda tillsatser. Det är runt dessa värden hos sina ikoniska tvålar, med renhet och äkthet som man bygger sin verksamhet ännu idag.

Dessa tvålar har en mindre intensiv doftaura omkring sig i jämförelse med Yardley’s tvålar. Om doftbasen hos Yardley kännetecknas av en gammaldags tvålig doft, kan man säga att Compagnie de Provence är trogen sitt arv från medelhavet. Där den fräscha doften från tvålar som Extra Pur Soap Mint och Extra Pur Soap Cotton Flower för tankarna till den franska rivieran och den härliga havsbrisen. 

Ekologisk fast tvål från Urtekram

Medan ekologiska produkter blivit stort inom såväl mat- och kosmetikaindustrin under den senaste tiden, finns det ett märke som kan sägas vara något av pionjärer inom området. Företaget Urtekram grundades som en liten kryddhandlarbutik i Köpenhamn år 1972 – i en tid då pionjäranda och en känsla av samhörighet och miljömedvetande började spira. Vid denna tid var ekologiska produkter bara i ett nybörjarstadium och detta var en idealistisk hjärtesak endast för ett fåtal.

För Urtekrams grundare var det dock starten på en resa som skulle göra hela Danmark grönare och mer miljömedvetet. i början av 90-talet startade utvecklingen på allvar som skulle bidra till att sprida det ekologiska tänkandet och Urtekram var med i främsta ledet då Coop beslutade sig för att ekologiska produkter skulle ingå i det vanliga sortimentet.

Idag säljs Urtekrams produkter hos ett stort antal livsmedelskedjor och hälsokostbutiker, varav olivtvålen ovan endast är en del av deras härligt somriga produkter. Olivtvålar är annars en av mina absoluta favoriter till sommaren. Den kännspaka och fräscha doften i kombination med dess mjukgörande egenskaper gör det till en riktig favorit i badrummet.

Den härliga aromen hos olivtvålen för även den tankarna till medelhavet och länder som Italien och Grekland med dessa ljuvliga olivlundar.

Detta inlägg presenterades i samarbete med Luxplus.se

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *