Lyxiga The Royal Suite på Savoy London

the royal suite savoy London
Bild: Savoy London

Om man vill man uppleva den ultimata lyxen som ett hotell har att bjuda på kan ett besök hos The Royal Suite på The Savoy i London vara ett beaktansvärt alternativ.

Det anrika Londonhotellet The Savoy slog upp dörrarna för första gången 6 augusti 1889 och firar alltså snart sitt 120 års jubileum. Hotellet var det första i London att erbjuda sina gäster elektriskt ljus, rinnande varm- och kallvatten samt eldrivna hissar.

Det var år 2017 som The Savoy lanserade sin Royal Suite, med utsikt över Themsen. I denna lyxvåning med varm hemmakänsla har gästerna allt de behöver för en avkopplande vistelse med lyxkant. Sviten är på hela 325 kvm och finns på 5:e våningen av hotellet. Här finns tillgång till kök och i priset ingår även eget tjänstefolk i form av The Savoy Royal Entourage, med bland annat en 24-timmars butler och en privat Rolls Royce med chaufför under vistelsen.

Som ni kanske kan ana är prislappen också kunglig för en natt i sviten The Royal Suite och börjar från £14,000 per natt, vilket är 160,000 kronor enligt dagens kurs.

När man kommer in i sviten möts man av foajé av marmor som öppnar upp i ett mottagningsrum med träpaneler.

Härifrån fortsätter man till vardagsrummet med bland annat en vacker eldstad i elegant smaragdgrön färg.

I anslutning till vardagsrummet finns en separat matsal med plats för åtta sittande gäster.

En annan vinkel från matsalen.

Sovrummet finns i anslutning till en rymlig walk-in closet där det finns skilda badrum för män och kvinnor.

Om man inte hittar inspiration för sitt jobb med denna utsikt lär man inte hitta den någonstans.

Walk-in closet med snygga ekpaneler i hederlig engelsk stil

En bild från ett av badrummen.

Här kan man också ta sig en uppfriskande ångdusch.

I ett annat vardagsrum finns TV och bar, där man alltså har tillgång till sin egen bartender om så önskas.

Baren i närbild.

The Savoy och dess kändisar

Det råder ingen brist på kända artister, statsmän och författare som övernattat på hotellet. Redan under tidigt 1900-tal blev hotellet känt som något av ett konsthotell med bland annat Claude Monet som långvarig gäst. År 1901 checkade han in och förevigade vyerna över floden Themsen.

Det var under 1880-talet och 1890-talet som Monet började göra seriemålningar, med flera målningar av samma motiv men i varierande ljus och väder. År 2004 såldes Le Parlement, Effet de Brouillard (1904) i London för över 20 miljoner dollar.

Målningen “Parlamentet” av Claude Monet “ från år 1904, som finns utställd på Musée Marmottan Monet i Paris..

The Savoy har 267 lyxiga rum och sviter som alla är designade antingen i Art Deco eller Edvardiansk stil, varav många har en fantastisk vy över floden Themsen.

Åtta av sviterna har fått namnet från några av hotellets mest kända gäster, som Frank Sinatra, Katharine Hepburn, Winston Churchill och nämnda Claude Monet.

savoy svit London

Om man söker ett lite billigare alternativ till The Royal Suite kan man checka in på Savoy Suite som även den lanserades för ett par år sedan. Priset på denna ligger runt £6,500 per natt, eller runt 76,000 kronor enligt dagens kurs.

Illustration från salongen vid The Savoy år 1900.

För den nostalgiskt lagda är The Savoy en ren guldgruva. Här finns bland annat American Bar där legendariska bartendern Harry Craddock jobbade från 1920 till 1938.

På följande länk hittar man den klassiska drinkboken The Savoy Cocktail Book av Harry Craddock från 1930 i original.

The Savoy Cocktail Book innehåller 750 olika cocktails och är ännu idag en populär drinkbok på bokhyllorna. Craddock är bland annat känd för att ha skapat drinken White Lady.  

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *