Dalmore släpper en 50-årig single malt

För att uppmärksamma mästerdestillatören Richard Patersons 50 år inom whiskytillverkningen har Dalmore, en av de mest exklusiva av single maltmärken, lanserat en utomordentligt sällsynt 50 år gammal single malt, som förädlats på champagnefat hos Domaine Henri Giraud.

Med denna 50-åriga Dalmore i begränsad upplaga, som omsorgsfullt framställts i samarbete med fyra andra legendariska och exklusiva vinhus vill man fira Richards 50-årsjubileum och hylla hans lysande karriär.

Cirka 50 karaffer har släppts, vilka kommer att handfyllas på beställning. Dalmore 50 har först mognat på amerikanska viteksfat, sedan Matusalem Oloroso sherryfat från den berömda Gonzalez Byass Bodega och Colheita portofat från Douro-regionen i Portugal. Som ett sista steg i förädlingsprocessen har den slutligen tillbringat 50 dagar i sällsynta champagnefat på vingården Domaine Henri Giraud.

Paterson valde inte champagnefaten av en slump. Den familjeägda vingården Domaine Henri Giraud lovsjungs ofta av vinexperter världen över och är en av de sista champagnehusen där vinerna fortfarande får mogna på fat. De utvalda faten har en unik intensitet och aromatisk komplexitet och tillför det sista träslaget som Paterson behöver för att ge den här whiskyn sin exceptionella karaktär.

Den unika whiskyn kommer att förvaras i konstfullt utformade kristallkaraffer som tillverkats av de skickliga glasmästarna hos den ansedda franska glastillverkaren Baccarat. Dessa förvaras sedan i trålådor som formgivits och tillverkats av de enastående möbelsnickarna hos Linley.

Kristallkarafferna har tillverkats av glasmästarna hos den ansedda franska glastillverkaren Baccarat.
Karafferna kommer i trälådor som formgivits och tillverkats av möbelsnickarna vid Linley.
Varje karaff dekoreras med en kronhjort i rent silver som tillverkats av silversmederna och de kungliga hovleverantörerna Hamilton & Inches.

Richard Paterson, mästerdestillatör hos Dalmore: ”Det här är ett speciellt år för mig, därför har jag valt att raffinera den här whiskyn i champagnefat, eftersom denna magnifika dryck är synonym med fest och högtidliga tillfällen.”

”Att förena champagne med Matusalem Oloroso-sherry och portvin är kanske det bästa exemplet hittills på vår innovationsförmåga, såväl vad gäller mognadsprocessen som mognad på fat, samtidigt som Dalmores karakteristiska smaker givetvis bevarats.”

Richard Paterson, mästerdestillatör hos Dalmore.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *