Lyxkaffe från Hawaii nu i Sverige

Nyöppnade svenska e-butiken konakaffe.com erbjuder en av världens exklusivaste kaffesorter – 100% Kona producerat av handplockade arabicabönor från Hawaii. 100% Kona är väl omskrivet internationellt men förhållandevis okänt i Sverige. I USA serveras en kopp 100% Kona för dryga femtiolappen. Nu är kaffet även tillgängligt i Sverige.

100% Kona kaffe räknas som en av världens exklusivaste kaffesorter. Den optimala kvalitén kombinerat med det begränsade utbudet gör att priset ligger på 2000kr / kg. Nu erbjuds svenska marknaden 100% Kona kaffe – rostat på beställning och direktimporterat med flyg från Hawaii.

100% Kona kaffe produceras av handplockade arabicabönor, och endast kaffe plockat i det lilla Kona distriktet på Hawaii ön Big Island får med laglig rätt kallas 100% Kona. Kaffeträden växer på sluttningarna av vulkanerna Mauna Loa och Hualalai, därav är jorden extremt mineralrik. Jorden i kombination med de ultimata klimatförhållandena på 800m höjd av Big Islands västra kust, med soliga förmiddagar och regninga eftermiddagar, gör smaken på 100% Kona kaffe optimal.

Kaffe har odlats på Hawaii sedan 1828 då Samuel Reverend Ruggles förde dit den första plantan från Brazilien. Även andra delar av Big Island, Hamakua och Ka´u, samt de andra Hawaii öarna producerar utomordentligt kaffe. Just Kona distriktet är begränsat till 9 km2. På den ytan finns ca 800 lokala odlare med plantager på mindre än 20,000 m2. Många familjer har bedrivit kaffodling i generationer.

Kaffeträden blommar under februari och mars, och gröna bär börjar synas på träden fram i april. I augusti börjar bären bli röda och mogna. Alla bär på träden mognar inte samtidigt utan varje träd måste handplockas succesivt under perioden augusti till januari. Under den tiden plockas totalt cirka 7,5kg kaffebär från ett träd, vilket resulterar i 1kg rostat kaffe.

Då bären plockats från träden går de inom 24h igenom en ”pulper”, en maskin som skalar och rensar bären. Därefter läggs bönorna på jäsning i 12-24h beroende på platsens höjd över havet. Efter jäsning torkas bönorna i torkräcken under solens strålari 14 dagar för att få den optimala fuktnivån på 10-13%. Speciellt tak rullas ut vid regn. Bönorna har fortfarande ett tunt gulaktigt skal som tas bort innan rostning. Då får bönorna en grön färg och blir under rostningen bruna. Under rostningen förlorar bönan 25-30% av sin vikt. För att producera ett paket på 450g 100% Kona kaffe behövs alltså drygt 3kg kaffebär från ett halvt träd.

Kaffe är en känslig produkt som behöver paketeras i material som är speciellt anpassat efter kaffets behov. För detta ändamål har valts ett av de modernaste alternativen, Biotrē påsar som kan komposteras. Kaffepåsarna har ett valv där koldioxid som framkommer efter rostningsprocessen kan få utlopp, men ingen luft kan komma in i påsen och skada kvalité och smak på bönorna. Tack vare valvet på påsen kan kaffet omedelbart förpackas efter rostning och därmed bibehålla sina smaker optimalt.

De begränsade utbudet i kombination med den utsökta kvalitén och smak gör 100% Kona kaffe till en av de mest exklusiva kaffesorterna i världen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *