Mackmyra kommer ut med en ny rökig whisky – Moment Lava

Mackmyra Whisky moment lava

Lagom till ju kommer Mackmyra nu ut med en ny utgåva i den exklusiva Momentserien – Moment Lava. Denna gång handlar det om rökiga toner och nyanser av tjära, rostad ek i kombination med russin, vanilj och päronkola. Den 6 december är datumet att minnas – det är nämligen då den lanseras på Systembolaget.

Moment Lava är Mackmyras nya utgåva i Momentserien och den bjuder på en tydlig rökton. Whiskyn är destillerad på Mackmyra Bruk och har mognat i Bodås gruva mellan 9 till 11 år på fat, som tidigare lagrat bourbon och oloroso. Whiskyn har en lätt men tydlig rökighet och man kan förnimma de enriskvistar som använts tillsammans med torven där malten torkas, en tradition som Mackmyra använt i sina rökiga recept sedan starten 1999. 

mackmyra whisky moment lava

Moment Lava passar utmärkt som en avec till julbordet med sin exklusiva rökiga karaktär med varma toner av rostad ek, druvor och krämig vanilj.

– Den här Momentutgåvan är för dem som älskar rök! Detta är en whisky som passar fantastiskt bra tillsammans med en smakrik ost efter julbordet, säger Angela D´Orazio, Master Blender på Mackmyra.

Momentserien erbjuder whiskykonnässörer en svensk single malt whisky i mogen ålder. Tidigare Momentutgåvor har unika slutlagringar där vinfat mättats med bland annat lingon, hjortron, körsbär, björksav och skogshallon. Moment Lava är den rökigaste Mackmyrautgåvan hittills. 

Mackmyra midvinter – en av Mackmyras tidigare säsongsutgåvor från Momentserien.

Moment Lava har en härlig fruktig, kryddig och rökig arom med inslag av choklad och päronkola. Doftaromen utvecklas i lättare toner av roquefortost och mineraler, där mandelmassa och ingefära anas. Även smaken är fruktig och lätt rökig med mjuka toner av kryddig rostad ek. Det finns en tydlig sälta i Moment Lava, där tobaksblad, russin, smörkola och vanilj får genomslag. Avslutet är långt, åt det torrare hållet, med inslag av kryddig vanilj, mjuk ek och tobaksblad. 

Mackmyras klassiker i nytt format

I samband med Mackmyras 20-årsjubilum har även lanserats en kvartett i miniatyrformat, Mackmyra Classic Collection. Miniatyrkollektionen beskriver med sina olika karaktärer det unika med Mackmyras whisky så som lagring på svenska ekfat och dess rökiga smak. Mackmyra Classic Collection går att köpa via Systembolagets beställningssortiment från den 12 november. 

Mackmyra Classic Collection består av fyra svenska klassiker som tillsammans ger en översikt av Mackmyras husstil. Här introduceras den svenska eken, den svenska röksmaken och Mackmyras historia genom utgåvan Brukswhisky och storsäljaren Mack by Mackmyra, som passar utmärkt till whiskycocktails. På förpackningen visas den första kopparpannan som har varit med från starten 1999, och som är en symbol för 20-årsjubileet. 

Sedan starten 1999 har Mackmyras vision varit att bli ett internationellt etablerat varumärke. Genom signaturkollektionen har Mackmyra lyckats nå ut till det svenska folkhemmet och skapat en internationell tillväxt under tjugo år.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *