Mackmyra lagrar på höjden

Europas högst belägna whiskylager har öppnat. Härjedalen har fått ett nytt storslaget landmärke på toppen av fjället Hovärken. Lofsdalen Skybar är helt unik i sitt slag med en panoramavy på 360 grader och ett eget whiskylager. Bygget är ett samarbete mellan Lofsdalens fjällanläggningar och whiskytillverkaren Mackmyra.

Skybaren är en plats för umgänge, upplevelser och whisky där man får ta del av naturen med en svårslagen vy över fjället och Härjedalen.

– Det är svårt att beskriva hur mäktigt det är att vara uppe på Hovärkens topp och verkligen uppleva naturens makter. Tillsammans med Skybarens unika design är det troligen världens coolaste whiskylager och ett måste för alla som gillar whisky och den nordiska fjällvärlden. Mackmyras cirkel är nu sluten. Idén till den första svenska whiskyn föddes i en fjällstuga i mars 1998 med skotsk whisky i glasen. Nu ser vi fram emot många sammankomster i Lofsdalens fjällstugor och i Skybaren, men med svensk whisky i glasen, säger Magnus Dandanell, vd Mackmyra Svensk Whisky.

a21fdaf2fee738ad_org
Lofsdalen Skybar.

Den mästerliga byggnaden är planerad av arkitekt Per Davidson på Rits Arkitekter och ligger 1125 meter över havsytan på toppen av fjället Hovärken. Den runda byggnaden ser på håll ut som ett ufo och ger intrycket av att den svävar på molnen. Uppförandet av byggnaden har tagit dryg ett år på grund av de bitvis svåra väderförhållandena med enormt starka vindar.

Byggnaden består av två våningar, där design och interiör är utformad av inredningsarkitekterna på Code Conceptdevelopment. Den översta våningen har panoramafönster runt om, en bar och plats för 60 sittande gäster. Ett runt golv av glas i mitten av lokalen visar whiskylagret en våning ner, som ska komma att rymma 700 stycken 30- litersfat. Whiskyfaten och besökarna transporteras till lagret med bandvagn eller 6-stolslift när vädret tillåter.

Intresset bland Mackmyras fatägare och Lofsdalens stugägare har varit stort och 300 fat är redan reserverade, men det är först nu som erbjudandet öppnar upp för allmänheten. Fatägarna blir medlemmar i Club 1125 och får ta del av olika erbjudanden och evenemang.

Skybaren kommer användas för olika tillställningar och evenemang, som dryckesprovningar och möten. Skybaren kan även hyras för privata fester. Öppettiderna varierar beroende på säsong, väder och privata bokningar.

– Vi är otroligt stolta över den häftiga Skybaren och det unika whiskylagret och hoppas att Lofsdalen och Hovärken blir en attraktion för natur-, fjäll- och whiskyälskare. Vi erbjuder en kombination av den svenska fjällvärldens natur och svensk whisky när den är som bäst – vinter, vår, sommar och höst, säger Ola Andersson, vd Lofsdalens Fjällanläggningar.

8b66927006470423_org
Whiskylager.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *